Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Програмата за удължаване живота на двата блока в АЕЦ "Козлодуй" се изпълнява в срок

Програмата за удължаване живота на двата блока в АЕЦ "Козлодуй" се изпълнява в срок

Програмата за продължаване на експлоатационния срок на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ се изпълнява в срок. Това установи по време на проверка в атомната централа министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя инспектира и изпълнението на ремонтната програма за 6-ти енергоблок и разговаря с ръководството на централата.

Програмата запродължаване на експлоатационния срок на 5-ти и 6-ти  блок на АЕЦ „Козлодуй“ се изпълнява в срок. Товаустанови по време на проверка в атомната централа министърът на енергетиката ТеменужкаПеткова. Тя инспектира и изпълнението на ремонтната програма за 6-ти енергоблоки разговаря с ръководството на централата.

„Удължаването на живота на дватаенергоблока в ядрената централа в „Козлодуй“ е сред водещите приоритети набългарското правителство в енергийния сектор“, подчерта Петкова. По време наплановия годишен ремонт до момента е изпълнена една от най-важните задачи -замяна на статор на генератора, поясни изпълнителният директор на централатаДимитър Ангелов.

Ремонтните работи на 6-ти блок на ядрената централа също сеизпълняват съгласно графика и се очаква те да приключат до 24.10.2015. По времена плановия ремонт се изпълняват необходимите ремонтни работи - профилактика наоборудването и на системите на блока, както и презареждане със свежо ядреногориво.

Удължаването насрока на експлоатация на 5-ти и 6-ти блок и повишаването на мощността централата до 104 на сто от номинала, е настойност общо 360 милиона евро.  Финансиранетона дейностите е включено в инвестиционната и ремонтната програма на АЕЦ„Козлодуй“ и се извършва със собствени приходи на дружеството.

Оценките показват, че оборудването е в много доброексплоатационно състояние и необходимите условия за продължаване срока наексплоатация на двата реактора с още 30 г., са налице.

По време насрещите в АЕЦ „Козлодуй“ бе обсъдена и възможността ядрената ни централа да севъзползва от схема „Младежка заетост“, финансирана от Европейския съюз, чрезАгенцията по заетостта. С това ще се даде възможност централата да наемемладежи до 29-годишна възраст, без трудов стаж по специалността, за срок от 6месеца. Средствата за работни заплати и осигуровки ще се поемат от схемата„Младежка заетост“. При оставането им на работа след този срок, социалните издравните им осигуровки отново ще са за сметка на програмата за още 6 месеца.

„Това е много добра възможност ядрената централа да привлече квалифицираникадри, така че да се гарантира приемственост в нейната работа“, каза министърТеменужка Петкова. Участниците в разговорите дискутираха и възможността професионалнитегимназии в общините Козлодуй и Враца, откъдето са най-много от работещите в АЕЦ„Козлодуй“, да подготвят специалисти за атомната централа.

Заместник-председателятна енергийната комисия Валентин Николов предложи създаването нависокотехнологичен бизнес-инкубатор в Козлодуй, който да гарантира устойчивоств реализацията на кадрите за централата. В срещата участваха и зам.-министърътна младежта и спорта Калин Каменов, директорът на бюрото по труда в градКозлодуй Маринела Никола, депутатът от Европейския парламент Владимир Уручев,народният представител Петя Аврамова.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега