Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Проучване: Няма разместване в политическите нагласи през септември

Проучване: Няма разместване в политическите нагласи през септември

47 % избирателна активност спрямо 52.5% през 2007. 16 политически формации прескачат прага за общински съветници в края на месеца.Нагласите на бургазлии за кметския вот не са претърпели промяна през последния месец. Води Димитър Николов, следван от Ваклин Стойновски, Валери Симеонов, Димо Грудев и Павел Маринов. Данните се изменят минимално и то в рамките на статистическата грешка.

47 % избирателна активност спрямо 52.5% през 2007. 16 политически формации прескачат прага за общински съветници в края на месеца.Нагласите на бургазлии за кметския вот не са претърпели промяна през последния месец. Води Димитър Николов, следван от Ваклин Стойновски, Валери Симеонов, Димо Грудев и Павел Маринов.  Данните се изменят минимално и то в рамките на статистическата грешка.

За пръв път се изследват нагласите на бургазлии да гласуват за листи от общински съветници на партиите, след като окончателно се регистрираха всички политически субекти.През 2007 в Общински съвет - Бургас влязоха 11 формации при над 50 субекта участвали в изборите. Сега се състезават 36, а социолозите прогнозират 16 да успеят да прескочат така наречената "общинска избирателна квота".

Детайлно социологическо проучване проведено в периода от 27.09.2011 г. до 03.10.2011 г. с 2'529 анкетни карти сред бургазлии показва основните политически нагласи на бургазлии седмици преди вота. Проучването е изработено по искане на предизборния щаб на политическа партия "Бургас" от софийска агенция и обхваща територията на цялата община без ромските секции. Ромският вот е заложен изкуствено в две допълнителни формации, за да се симулира ефекта с появяването на 3-ма съветника от БСДП на предните избори.  

Избирателната активност се очаква да е незначително по-ниска от 2007 г. 47.61% за избор на кмет и 47.01% за Общински съвет.При различна избирателна активност ще се промени ситуацията и при двата вида избор.     При по-висока избирателна активност при избора за общински съветници могат да отпаднат част от формациите. В такъв случай някоя от останалите партии може да повиши резултата си с до 1 съветник.

При по-висока избирателна активност при избора за кмет няма да има промяна, но при по-ниска може да няма балотаж.7.30% декларират, че при промяна в политическата ситуация до изборите биха променили своя вот за съветници. 5.60% декларират такава готовност в избора за кмет.10.20% от заявилите нежелание да гласуват са готови да отидат до урните при настъпване на:1. Извънредно политическо събитие - 2.50%;2.

Промяна в икономическата ситуация в страната - 3.04% и при 3. Промяна в икономическото положение в тяхното домакинство - 4.66%.Социолозите описват като статистически куриоз изборите през 2007 г. в Бургас, когато 21'569 гласа "изгоряха" при избора за съветници. Сега прогнозират, че този брой ще е наполовина по-малък и повече партии ще присъстват със свои представители в съвета.

Специалистите не се ангажират с позиция относно отражението на ромския вот, манипулация на вота или изменение на резултата вследствие на недействителните гласове, които на предишните избори бяха над 8%.

Проучването е направено в началото на месец октомври по поръчка на КП "Ваклин Стойновски за БУРГАС"

 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега