Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

"Слънчев бряг" АД няма да се откаже от инфраструктурата

"Слънчев бряг" АД няма да се откаже от инфраструктурата

"Слънчев бряг" АД отстоява правата си на собственик на инфраструктурата на курортния комплекс. Дружеството води дело с община Несебър за претенции върху една от малките алеи.

"Слънчев бряг" АД отстоява правата си на собственик на инфраструктуратана курортния комплекс. Дружеството води дело с община Несебър за претенциивърху една от малките алеи. Делото е от т.нар. “пионерни дела”, които прокарватоснования за претенции върху цялата улична мрежа на комплекса. Предстоизаседание в Бургаски окръжен съд по иска на община Несебър на втора инстанция.

Като добър стопанин “Слънчев бряг” АД е представило всички необходимидоказателства, че самата претендираща община е признавала през годините правотона собственост върху уличната и алейна мрежа на “Слънчев бряг” АД. Това еставало с различни разрешителни, данъчни и експертни оценки с печата иатрибутите на общинска администрация. От тази гледна точка е абсурдноотправянето на иск за собственост върху нещо, което е валидирано като такава отсамия ищец.  

Необяснимо остава явяването по въпросното дело от името на общинатана адвокати предствляващи частната организация “Съюз на собствениците”. Акосъдът реши все пак да присъди инфраструктурата на комплекса на общината, тотогава ще последват насрещни искове от акционерното дружество за заплащане навсички подобрения и поддръжка, които са заверявани и от самата община.Стойността на исковете ще надхвърли 40 млн. лв. които общината ще трябва даплати от бюджета си, ако спечели спора за правото на собственост. 

Делото бе заведено от Община Несебър през 2012 г. и на два пъти беразглеждано от Районния съд в града. Още на 26 юни 2013 г. несебърският съдреши, че собственик на улицата е общината. В срок акционерното дружество внесесвоите документи за обжалване и Окръжният съд в Бургас допуснадоказателствените материали. Второинстанционното съдебно заседание е насроченоза 23 октомври 2013 г.  Решението наОкръжния съд ще може да бъде обжалвано и пред Върховен касационен съд. Обект на съдебния спор е второстепенна улица, с дължина от близо 250метра, с площ 1737 кв.м. Делото е пионерно, защото решение по него би могло дапредопредели бъдещи спорове за собствеността върху цялата пътна инфраструктурана курорта.

В действителност казусът е съвсем прост. Държавата е построилакомплекса и никой не поставя под съмнение, че „Слънчев бряг” АД е правоприемникна държавното предприятие, което в миналото е стопанисвало инфраструктурата.  По силата на Закона за местното самоуправление и местнатаадминистрация и на Закона за общинската собственост улиците в населените местаса собственост на общините. Но в & 7 ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация езаписано, че инфраструктурата, която  евключена в капитала, уставния фонд или се води по баланса на търговскодружество, фирма или предприятие с държавно имущество, не се счита за общинскасобственост. Цялата пътна инфраструктура на Слънчев бряг е включена в капиталана едноименното акционерно дружество.   

Чия е спорната улица изяснява и Актът за държавна собственост №2600от 18.07.1995 г., издаден от кмета на община Несебър? По-късно, през 2001 г.,общината издава и строително разрешение на собственика – „Слънчев бряг” АД, зада извърши разширение, рехабилитация и ремонт на улицата.  В търсене на доказателства адвокатите на общината влизат впротиворечия със самите себе си. Те твърдят, че дадения поземлен имотпредставлява улица и според Закона за местните данъци и такси не бива да имаудостоверение за данъчна оценка. Оказва се, че такава данъчна оценка е издалсамият ищец! Тя е заверена от отдел Местни данъци и такси в община Несебър и тона собственика на имота – „Слънчев бряг” АД.  

Още много процесуални нарушения, превратни тълкувания и неправилноприложение на различни разпоредби изтъква „Слънчев бряг” АД като мотив дапоиска Окръжният съд в Бургас да обезсили решението на първата инстанция. Входа на делото многократно и самоцелно са отхвърляни доказателства, налаганиса  немотивирани искания за представянена нови документи, които не изясняват фактическото състояние на собствеността,а водят до опорочено необосновано и неправилно съдебно решение, е заключениетона експерта по вещно право проф. Владимир Петров, вносител на въззивната жалбана „Слънчев бряг” АД. 

Която и страна да спечелитова дело, в действителност ще загуби Ако собственик на улицата стане община Несебър, акционернотодружество веднага ще поиска чрез съда да му бъдат изплатени средствата, вложенив ремонтите и поддръжката й. Само за малката спорна уличка за рехабилитация саизразходвани над 90 хиляди лева.  Акообщината по съдебен ред се сдобие със собственост и над цялата останала пътнаинфраструктура в комплекса, вероятно ще трябва да заплати над 40 млн. лв,похарчени през годините от „Слънчев бряг” АД . Ще се наложи и ежегодно да отчисляваот бюджета си солидни суми за осветление, озеленяване и цялостна поддръжка наулиците и алеите в курортния комплекс. Нещо, с което сега се е ангажирало„Слънчев бряг” АД. 

Ако акционерното дружество спечели делото, ще трябва да продължи всетака да изнемогва в набавянето на средства, с които да се грижи за собственатаси инфраструктура и няма да получи никакви пари под формата на обезщетения илидруги плащания.  Остава висящ въпросът кой има интерес от воденето на подобни съдебниспорове? От няколко години насам Съюзът на собствениците в комплекса се опитвада саботира акционерното дружеството, мотивиран от нежеланието на някоисобственици да плащат дължимите по приватизационен  договор инфраструктурни такси. Част отхотелиерите и хазартни играчи настояват за безвъзмездното прехвърляне наинфраструктурата в активите на община Несебър. Вероятно това е причината поделото за собствеността на спорната улица, дасе явяват адвокати представлявали Съюза на собствениците в срещи сръководството на дружеството.

Прехвърляне обаче е практически неосъществимо– дружеството има и миноритарни собственици, които се противопоставят наподобен акт. „Слънчев бряг” АД е публично дружество и цената на акциите музависи от имуществото, което притежава.  Решението на Районния съд в Несебър не стана достояние на обществотопрез месец юни, когато съдът се произнесе. В медийното пространство то се появицеленасочено 4 месеца по-късно, на 15 октомври - с неуточнена дата, ствърдението „вчера стана ясно”  и, че„ако делото не бъде обжалвано, решението ще влезе в сила”. Обществото иинституциите са принудени да гадаят ще защити ли “Слънчев бряг” АД интересите исобствеността си 3 месеца след обжалването, но броени дни преди заседанието навтората инстанция – Окръжен съд Бургас.  

Нечистоплътните опити да се сложи ръка върху собствеността наинфраструктурата на най-големия български курорт са тясно свързани снезаконното строителство, незаконните обекти по и около плажната ивица,безпрепятственото проникване на криминален контингент и проститутки вкомплекса, реда за движение на МПС, Синята зона и видеонаблюдението. Всичкимерки за ред и сигурност в интерес на почиващите в морския курорт, коитопоследното ръководство се опитва да утвърди от няколко години, въпреки неистоватасъпротива на групировки и определени собственици и концесионери.  

Имаме всички основания дасмятаме, че опитите да се елиминира държавата от възможност за пряк контрол вСлънчев бряг са породени от накърнени корпоративни интереси и желание хаосът и криминалитета все още да продължават да властват в този морскикурорт, както се е случвало през мътните години на прехода. Това обаче неработи в интерес на българския туризъм и имиджа на държавата ни катотуристическа дестинация. Обогатяването на определени лица и групи не може даоправдае голямата щета за цялото ни общество от агресивното беззаконие,налагано по недопустим начин в най-големия ни курорт. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега