Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Ученичка от Немската спечели състезание по екология

Ученичка от Немската спечели състезание по екология

Нощувката на малкия корморан на езерото Вая спечели първа награда на Деница Ковачева в националното състезание по природни науки и екология провело се в Бургас в събота и неделя. Деница е ученичка в немската гимназия „Гьоте” последен курс и е един от най-пламенните доброволци на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП).

Нощувката на малкиякорморан на езерото Вая спечели първа награда на Деница Ковачева в националнотосъстезание по природни науки и екология провело се в Бургас в събота и неделя.Деница е ученичка в немската гимназия „Гьоте” последен курс и е един отнай-пламенните доброволци на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП).

Проектът, койтодонесе на Деница заедно с първото място и прием в висше учебно заведение вБългария по неин избор със специалност Биология, представя двегодишното участиена дванадесетокласничката в мониторинга на състоянието на нощувката на малкиякорморан в тръстиките на Бургаското езеро, провеждан от проект „Живот заБургаските езера” на БДЗП. В резултат на тезинаблюдения през 2011г. бе установен рекорден брой на малки корморани, коитонощуват край езерото. Тогава с участието на Деница бяха преброени близо 14 000екземпляра от вида и това направи Бургас – градът с най-голямата численост намалкия корморан в страната през зимата.

Победителката, средоще 36 ученика от 8 до 12 клас, не само е участвала в броенето на малкитекорморани, но и в обработката на данните, защото както казва Деница „да съм близо до природата и да се занимавамс нейното изучаване е едно от любимите ми занимания. Това искам да бъде мояпрофесия в бъдеще”.

С този свой проект бъдещатастудентка доказа пред седемчленното жури, съставено само от преподаватели въввисши учебни заведения у нас, но също и на участниците в състезанието от цялатастрана, важността и значимостта на бургаския езерен комплекс за многозастрашени от изчезване видове птици, сред които и малкия корморан. Деница поделя първотоси място с още един проект. Той пък е насочен към опазването на двата видасухоземни костенурки в Източните Родопи и е представен от Тодор Тодоров отКърджали.  

Отличените проектив 12-то национално състезание по природни науки и екология показва, че встраната ни темата за опазване на природата попада все по-често във фокуса наобщественото внимание и придобива значимост и разбиране сред много повече хораи институции.За съжаление Деницаи Тодор не възнамеряват да се възползват от предимството, което им даванаградата, а именно вече да са студенти в някои от нашите университети. Деницасе надява да учи в най-стария университет на Германия в Хайделберг или въвВиена, Австрия.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега