Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Раздадоха първите "Еко Оскари" в Бургас! 20 обекта получиха награди за разделно събиране

Раздадоха първите "Еко Оскари" в Бургас! 20 обекта получиха награди за разделно събиране

Сред носителите на зелените призове се откроиха 3 бургаски училища – ПГРЕ „Г.С. Раковски“, ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ и ОУ „Братя Миладинови“.

В Бургас днес раздадоха първите по рода си „Еко Оскари“ на отличниците по екокултура и грижа за околната среда в морския град. Точно 20 обекта, сред които ресторанти, нощни заведения, хотели, спортна зала и др., получиха своите статуетки „Еко звезди“ на официалната церемония в КЦ „Морско казино“. Сред носителите на зелените призове се откроиха 3 бургаски училища – ПГРЕ „Г.С. Раковски“, ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ и ОУ „Братя Миладинови“. 





„Инициативата е чудесна и приветствам това, което правите. Благодаря на „Екопак“ за съвместната работа в годините. Ние, като Община се опитваме по всякакъв начин да стимулираме нашите съграждани да разделят отпадъците по видове и източници. Стартирахме и инициативата "Син етикет“ за заведения, които не използват пластмаса. Надявам се, че всички наградени днес, ще станат наши посланици на начинанието, което стартираме за разделно събиране на биоразградими отпадъци. Надявам се, че те ще ни бъдат добри партньори и ще постигнем страхотни резултати, тъй като знаете какви са целите, които се поставят на държавите от ЕС – до 2030 година трябва да депонираме само 10% от отпадъците, които генерираме. Вярвам, че ние в Бургас ще можем да го постигнем“. Това каза по време на награждаването Весна Балтина, зам.-кмет по Стратегическо развитие и екология.



Само за 6 месеца, кампанията може да се похвали с повече от 300 обекта в Бургас, Пловдив и София, които събират активно пластмасовите бутилки и кенове отделно. Класирането на тези с най-голям принос е изготвено въз основа на броя гласове, получени в онлайн платформата за екорейтинг „Зелена алея на славата“. Платформата вече е събрала повече от 7600 гласа, като алгоритъмът ѝ позволява един човек да гласува само по веднъж за дадено заведение, но в същото време да покрепи повече от един обект. Освен предоставените безплатно на участващите заведения съдове за разделно събиране, от „Екопак“ осигуряват и безплатно редовно извозване на събраните отпадъци.



Оперативният директор на компанията Христо Диков, коментира че проектът е стартирал неслучайно от Бургас, тъй като през годините градът се е утвърдил като първенец по отношение на качествено и количествено събраните разделно отпадъци. 

„Стартирахме проекта „Еко зведзи“ с Община Бургас, тъй като работим с Общината от 2007 година и смея да твърдя, че през това време тя е била винаги на първо място по отношение на качествено и количествено събраните материали, и че всяка година надгражда предходните си резултати. Радостно е да чуя, че има толкова наградени училища, защото нашите деца са нашият образователен подтик – към възрастните, които не са достатъчно активни в разделното събиране. Преди време направихме проучване, чиито резултати гласяха, че 60 - 70% от анкетираните са склонни или че вече събират разделно отпадъците си. Добрата новина е, че съвестта във всеки един от нас я има, но е необходимо да поработим още малко, за да правим нещата така, както трябва.“, коментира Диков.



Ето и списък с останалите обекти наградени на днешната церемония: 
-Ресторант и бар „Нептун“
-Ресторанти „Happy“ Лазур и Център
-Гранд хотел и СПА „Приморец“
-Ресторант и бар „La Flor”
-DOCK 5 и DOCK 5 Night club
-Fabric Club-Пицария „Romance“
-Спортна зала „Арена Бургас“
-Ресторант „ДАЛЯНА“
-Ресторант „Джоли Роджър“
-Хотел „България“
-Механа „Теньовата къща“
-Хотел „Милано“
-Fitholic centre
-Бар „Кариби“
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега