Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Регионална библиотека "П. К. Яворов" с нов модерен скенер за книги

Регионална библиотека "П. К. Яворов" с нов модерен скенер за книги

Бургаската Регионална библиотека „П.К. Яворов” вече е притежател на супермодерен скенер за книги. Новата придобивка е на стойност 80 000 лева и е част от проекта „Обединен каталог на български периодични издания. Дигитална колекция до 1944 г.”, чиято цел е дигитализиране на българския периодичен печат.

Бургаската Регионална библиотека „П.К. Яворов” вече е притежател на супермодерен скенер за книги. Новата придобивка е на стойност 80 000 лева и е част от проекта „Обединен каталог на български периодични издания. Дигитална колекция до 1944 г.”,  чиято цел е дигитализиране на българския периодичен печат.          Благодарение на новата придобивка 25  заглавия или над 35 000 страници от бургаски вестници и списания ще станат достъпни до своите потребители от всяко кътче на планетата.

Скенерът позволява висококачествено дигитализиране на голям обем книжен фонд, като щади оригиналите и постига оптимално качество на възпроизвеждане. Около 5 секунди е времето за сканиране на две страници от най-големия формат вестници. В осъществяването на проекта участват бургаската библиотека  в партньорство с още три големи библиотеки в България –Пловдив, София и Велико Търново.  Финансирането в размер на 360 000 лв. е осигурено от Министерството на образованието,  науката и младежта.

Община Бургас предоставя на Регионална библиотека „П.К. Яворов”  сумата за съфинансиране по проекта в размер на 18 000 лв. Изпълнението на дейностите по проекта започнаха миналата година, като целта е да бъдат изградени дигитализирани бази данни на краеведската периодика в библиотеките от Освобождението до 1944 г. Предвижда се те да бъдат публикувани в интернет чрез създаване на електронен каталог „Регина Пи”, който включва към момента 110 000 библиографски описания. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега