Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Ректори в България със заплати три пъти по-високи от тази на премиера

Ректори в България със заплати три пъти по-високи от тази на премиера

Игнатов заяви, че се готви промяна, според която ректорите ще получават съответните надбавки, които ще се определят от рейтинга на висшето учебно заведение.

Ректори в България получават заплати три пъти по-високи от тази на премиера. Ректорът на Югозападния университет декларира месечно възнаграждение от над 16 хил. лв. Контролирано ли е харченето на публични пари и пари от студентски такси във висшето образование? "Това, което става в България е, че никой не контролира и не може да контролира как се харчат парите за образование. В момента, в който министърът се опита да контролира, се обличат тогите и излизат на протест, че българското образование не се финансира. Законово автономията на висшите училища е неприкосновена", коментира бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов в студиото на Bulgaria ON AIR. 

Той обясни, че заплатата на ректорите в държавни университети е колкото възнаграждението на ректора на частни университети като Американския колеж в Благоевград. "В англосаксонския свят ректорът получава  до десет средни заплати за страната. Става дума за университети като Кеймбридж и Оксфорд", посочи още проф. Игнатов. Игнатов заяви, че се готви промяна, според която ректорите ще получават съответните надбавки, които ще се определят от рейтинга на висшето учебно заведение. "Правени са много опити, но това изисква законова промяна. Министър Красимир Вълчев е успял да се договори с ректорите да изпълнят конкретни точки, за да получат възнаграждение", каза още бившият министър. 

Проф. Игнатов е на мнение, че заплатите на преподаватели и асистенти са много ниски. "Харчат се публични средства. Трябва системата да се реформира. В закона е казано, че ректорът трябва да има определен брой стаж - това е абсолютно неправилно", добави той. Той посочи още, че е привърженик на система, в която тези, които финансират висшите учебни заведения, избират ректора. Според него както учениците, така и студентите имат нужда от социализация, а дистанционното обучение спира този процес.

Междувременно ректорът на ЮЗУ проф. Борислав Юруков излезе с официално становище във връзка с тиражираните информации за заплатата му, която бе обявена, че е 16 хиляди лева месечно. Данните бяха взети от декларацията му, в която той е вписал,че за 2019 е получил 190 хиляди лева. Но това е обща данъчна основа, а не заплата. На сайта на университета той е написал следното:

В последните дни в някои национални и регионални медии се появи информация, свързана с размера на заплатата ми като ректор на Югозападния университет "Неофит Рилски" и състоянието на университета. Нямаше да взема отношение, ако информацията касаеше само личността Борислав Юруков, но публикациите внушават неверни твърдения, свързани с институцията Югозападен университет "Неофит Рилски". Затова дължа този отговор на студентите, докторантите, преподавателите, служителите и партньорите от страната и чужбина.Трябва да отбележа, че единствените представители от университета, имената на които по един или друг начин бяха включени в тези информационни емисии са проф. Антони Стоилов, проф. Иван Мирчев и проф. Георги Апостолов, кандидати за ректор на последния избор. 

Това очевидно показва кой конструира и продуцира така наречената "новина".Размерът на месечната ми заплата бе представен по крайно манипулативен начин, като се използва общата данъчна основа от декларацията ми пред Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, която не се формира единствено от месечното ми трудово възнаграждение.

В една от медиите се отбелязва, че заплатата на проф. Мирчев в края на неговия мандат като ректор е 5000 лв. и се внушава, като се цитират негови думи, че той не е определял заплатата ми като ректор.  Подчертавам, че през периода на мандата 2015-2019 г. общо заплатата ми за работата като преподавател и като ректор е в размер на 4800 лева, и е определена с трудовия ми договор, подписан от председателя на Общото събрание - проф. Иван Мирчев, в съответствие с изискванията на действащото законодателство. Тя не е променяна до края на мандата, независимо, че заплатите на всички останали преподаватели и служители се повишиха два пъти в посочения период.

Неоснователни и неверни са твърденията на проф. Апостолов, че правилата за организацията на работната заплата са засекретени, както и твърденията на проф. Стоилов, свързани с финансовото състояние на университета, липсата на консумативи и материали за преподавателите и служителите,  и насаждането на страх и заплахи към хората.Правилникът за организация на работната заплата се приема от Академичния съвет в съответствие с изискванията на Закона за висшето образование. В университета никога не е спирало получаването на канцеларски материали, като това се осъществява по установен ред, който осигурява добра отчетност и отговорно изразходване на средствата. 

Югозападният университет е едно от висшите училища с най-голям преходен остатък през годините. Независимо от това, че демографската криза сви броя на обучаваните студенти във всички висши училища, че през мандата заплатите бяха увеличавани два пъти, и че университетът има един от най-високите коефициенти за прослужено време - 1,7%, както и това, че преподавателите и служителите в Югозападния университет имат може би най-високите социални придобивки от всички висши училища, преходният остатък в края на мандата беше увеличен. 

Да се говори за липса на пари в университета е напълно безпочвено.Манипулативни са и твърденията за заплахи в университета. Напротив, след 2015 г. бе възстановен плурализмът, диалогът и спокойната работна атмосфера. Това беше потвърдено в изказванията на колеги по време на Общото събрание в края на мандата.   Свободата на словото е конституционно установена във всяко едно демократично общество и всеки би могъл да изкаже мнение по всеки един въпрос. Важно е обаче позицията да бъде обективна, а не тенденциозна, и да представя фактите такива, каквито са.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега