Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Русинова: Повишаването на доходите е сред приоритетите за 2017-а

Русинова: Повишаването на доходите е сред приоритетите за 2017-а

"Инициирахме и промяна в подкрепа на работещите майки. С нея ще дадем възможност, ако една жена реши да се върне на работа преди края на първата година от майчинството, да получава 50% от обезщетението за бременност и раждане допълнително към заплатата си", каза министър Русинова.

Приоритетни задачи на правителството и Министерството на труда и социалната политика за 2017 година са повишаването на доходите, подпомагането на общините за развиването на разнообразни социални услуги за подкрепа на нуждаещите се, реформата в грижата за възрастните хора, подкрепата за ранно детско развитие, продължаването на процеса на деинституционализация на децата, коментира социалният министър Зорница Русинова след откриването на социална трапезария в Горна Оряховица. 

През последните години правителството целенасочено полага усилия за повишаване на доходите и пенсиите. През 2016 г. минималната заплата се увеличи с около 15%, каза Русинова и добави, че в проектобюджета за следващата година е предвидено най-ниското възнаграждение да се увеличи до 460 лв. Предвижда се и 2,4% ръст на пенсиите от 1 юли догодина, добави тя. 

"Знаем, че очакванията на хората са по-големи. Затова полагаме усилия към развиването на допълнителни услуги като осигуряването на топъл обяд. Те ни дават възможност да подкрепим хората, които са в нужда. В момента над 190 проекта за социални трапезарии се изпълняват на територията на цялата страна", каза министър Русинова. 

Около 24 000 души всеки ден получават топъл обяд. Това се случва благодарение на европейските средства и всички хора, които работят в социалната система. Подкрепа с хранителни пакети получават и близо 265 000 души, посочи социалният министър.

Друга важна тема е по-доброто насочване на средствата за социални плащания. За тази цел за пръв път се предвижда помощите за деца с увреждания да се диверсифицират в зависимост от степента на увреждането. По този начин плащанията ще са съобразени с различните нужди, които имат децата.

За децата с най-тежки увреждания помощта ще е в размер на 930 лв. месечно.  Тя ще се плаща независимо от това какви са доходите на семействата. Разполагайки с тези средства, майките ще могат да решат дали да се грижат сами за децата си или да наемат личен асистент, каза министър Русинова. Паралелно с това подпомагаме общините в изграждането на достъпна среда за хората с увреждания, добави тя. 

Министърът на труда каза още, че с предложените от МТСП промени в Кодекса за социално осигуряване се дава възможност да се изравнят правата на биологичните родители и осиновители при ползване на отпуски.

"Инициирахме и промяна в подкрепа на работещите майки. С нея ще дадем възможност, ако една жена реши да се върне на работа преди края на първата година от майчинството, да получава 50% от обезщетението за бременност и раждане допълнително към заплатата си", каза министър Русинова.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега