Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

РЗИ със съвети как да се преборим с пролетната умора

РЗИ със съвети как да се преборим с пролетната умора

Тази неделя посрещаме астрономическата пролет. Тя ще настъпи на 20-и март, точно в 6:30 часа сутринта българско време. Въпреки възраждащата се природа, цветята и разлистването на дърветата, сезонът често ни оставя усещане за умора, която може да доведе до депресивни състояния.

Тази неделя посрещаме астрономическата пролет. Тя ще настъпи на 20-и март, точно в 6:30 часа сутринта българско време. Въпреки възраждащата се природа, цветята и разлистването на дърветата, сезонът често ни оставя усещане за умора, която може да доведе до депресивни състояния.

Пролетната умора засяга 50% от хората и е една от най-честите причини за физическото неразположение през този период. Жените са по-уязвими към депресиите, тъй като сапо-емоционални в своите възприятия. Оплакванията са общо неразположение, сънливост, слаба концентрация,раздразнителност.

Дърветата разцъфват, птичките започват да пеят, природата се пробужда заживот, а хората сякаш заспиват и изпадат в депресивни настроения. В този периодорганизмът ни не успява да реагира на пролетното събуждане.Всички живи същества се подчиняват на биоритмите. В зависимост от тях сепроменя и нашето здравословно състояние и настроение.

През пролетта се ускоряваобмяната на веществата, клетките растат активно, а това разстройва дейността нанякои органи. През зимата натрупаните от организма „запаси“ се изчерпват, авъзстановяването им все още не е достатъчно активно. Затова проявите наотпадналост и понижаване на имунитета са често срещани.

През зимните месецичовек се движи по-малко и прекарва повече време на закрито, което води доапатия, отпадналост, болки в мускулите и ставите.През пролетта се засилва слънчевата радиация, а заедно с нея нараства иемоционалната възбудимост. Резките промени в атмосферното налягане предизвикватглавоболие, общо влошаване на здравословното състояние, понижаване илиповишаване на кръвното налягане.

Промените във времето, значителнитетемпературни амплитуди предизвикват допълнителен стрес.Недостатъчното количество витамини и минерали предизвикват сънливост,понижаване на работоспособността, лесна умора, особено в края на работния ден.Настроението също рязко се променя. Денят нараства а организмът има нужда отвреме, за да се пренастрои към подобно натоварване.

Меланхолията и тревожността са чести спътници на пролетта. Слънчеватасветлина оказва непосредствено влияние на здравето. Тя предизвиква нервниимпулси, идващи от ретината и очите към хипоталамуса, който участва врегулирането на настроението, съня, апетита и нивото на хормоните.Независимона какво се дължат, тези състояния отзвучават за 2-3 седмици.

От РЗИ - Бургас разпространиха най-добрите съвети за това как да се предпазим от пролетната умора:

-Засиленатаконсумация на сезонните плодове и зеленчуци, съчетано с пиенето на много вода,определено събуждат и освежават тялото ни. Зареждаме се с витамини, минерали,течности и енергия.

- Пролетта не еправилният сезон за спазване на диети особено първите месеци. Организмът иманужда от разнообразна, богата на витамини и минерали храна, без злоупотреба смазнини и въглехидрати.

- Увеличетедвигателната активност. Това е най-сигурният път към свежест и добро настроение,прогонвайки мързела от себе си. Метаболизмът ще се активизира, ще подобритенастроението и формата си и лесно ще се настроите на лятна вълна. 

- Спете достатъчно- поне по 7-8 часа в този период, за да сте в най-добра форма.

- Започвайте деняс контрастен душ и утринна гимнастика.

- Носете дрехи сярки и жизнерадостни цветове.

- Стойте повече време на слънце - това ще подобринастроението Ви.

- Натурален антидепресант е триптофана, който се съдържа вшоколада, 1 парченце шоколад е достатъчно за да подобри настроението Ви.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега