Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Съдът в Бургас задържа под стража обвиняемите майка и син за нелегален трафик на бежанци

Съдът в Бургас задържа под стража обвиняемите майка и син за нелегален трафик на бежанци

В съдебно заседание двамата изразиха съжаление за деянието си.

Районен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Д. К. и В. Н., първата привлечена като обвиняема за извършено престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1, т. 4 и т. 5, вр. с ал. 1 от НК, вр. чл. 8, ал. 1 и чл. 19, ал. 1, т. 1 от Закон за чужденците в Република България, а Величко Н. е привлечен за престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1, т. 4 и т. 5, вр. с ал. 1 от НК, вр. чл. 8, ал. 1 и чл. 19, ал. 1, т. 1 от Закон за чужденците в Република България, съобщиха от пресцентъра на съда.         

Двамата са обвиняеми за това, че на 01.02.2022 г., около 07:30 ч., в гр. Бургас, по бул.”3ахари Стоянов”, в посока към светофарно кръстовище за кв.”Горно Езерово” и пътен възел „Юг“, с цел да набавят за себе си или за другиго имотна облага, противозаконно подпомогнали 61 чужденци, които не са български граждани, да пребивават или преминават в страната, като за това е използвано моторно превозно средство - товарен автомобил марка „Мерцедес”, собственост на И. Х., без разрешение на надлежните органи на властта, не през определените за това места.         

В съдебно заседание защитникът на двамата обвиняеми пледира за вземането на мярка за неотклонение „Домашен арест“, като се мотивира с чистото съдебно минало на Д. К. и В. Н., неговата трудова ангажираност, наличие на постоянен адрес. В съдебно заседание Д. К. и В. Н. изразиха съжаление за деянието си.         

Бургаският районен съд счете, че на този етап от разследването са събрани достатъчно доказателства, за да се направи обосновано предположение, че обвиняемите са извършили престъплението, за което са привлечени към наказателна отговорност. Твърди се, че в кабината на камиона са били трима човека. И тримата са избягали от местопроизшествието и са се укрили. Твърди се, че двамата - майката и единият ѝ син, са установени от полицията вечерта на датата на деянието. Не са се явили по собствено желание. Третото лице все още не е установено. Според съдебната инстанция съществува реална опасност, ако спрямо обвиняемите не бъде взета мярка за неотклонение „Задържане под стража”, същите да извършат друго престъпление или да се укрият. 

За Районен съд – Бургас тези две опасности се извеждат както от спецификите на извършеното престъпление, така и от поведението на обвиняемите. "Видно е, че те са мобилни, комбинативни и най-вече безкритични и безотговорни. Специфичното в случая е, че в товарен автомобил, който не е предназначен за превоз на хора, са натоварили 61 човека", коментират още от съда.

В мотивите си съдът пише: „На настоящият състав от практически опит по разглеждане на наказателни дела от общ характер с обвинения като настоящите, е известно, че дейност по трафик на мигранти е невъзможна без трансгранична връзка с лица, които организират, превозват и други подобни дейности по преминаване на държавната граница на Република България, която след 01.01.2007 г. е и външна граница на Европейския съюз.“ Определението на Районен съд – Бургас подлежи на жалба или протест в тридневен срок.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега