Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Скандирaния „татари и фашисти” при откриването на българския клуб в Охрид

Скандирaния „татари и фашисти” при откриването на българския клуб в Охрид

Демонстрантите викаха „български фашисти” и „татари”, имаше дори призиви за нахлуване в сградата.

Македонци хвърляха яйца по новия български културен център в Охрид на името на „Цар Борис III”, съобщи bTV.

Протестите срещу откриването на центъра са организирани от опозиционната партия „Левица” и подкрепени от ВМРО-ДПМНЕ. Едната улица около клуба беше отцепена още от сутринта и имаше засилено полицейско присъствие.

Демонстрантите викаха „български фашисти” и „татари”, имаше дори призиви за нахлуване в сградата. Протестиращите твърдят, че недоволството е срещу името – „Цар Борис III”.

Томе Блажевски, председател на Сдружение "Цар Борис Трети", заяви при откриването на клуба, че регистрацията му е извършена с всички необходими документи, а изборът не име не е направен с цел провокация, а от уважение към българския владетел. 

„Ние просто избрахме образа на цар Борис III като български цар. Не сме си и помисляли да правим някаква провокация. Живеем в Охрид, Македония. Не сме имали проблеми с хората. Всичко се политизира и това е“, коментира Блажевски.

Външното министерство в Скопие призова македонските граждани към "зряло и достойно поведение". 

"По повод обявеното откриване на новото сдружение на гражданите в Охрид, както и обществените призиви за изразяване на протест срещу него, Министерството на външните работи (МВнР) призовава всички граждани, политически и неполитически групи за зрели и достойно поведение, основано на зачитане на закона към всички граждани, независимо от тяхната етническа принадлежност, да упражняват конституционно гарантираната им свобода на сдружаване и свободно изразяване на мнение", се казва в позиция на ведомството.

"Северна Македония, като демократична държава, в която свободите и правата на човека и гражданина са издигнати до нивото на основната ценност на Конституцията и държавността, ще продължи да защитава правото на всички граждани и общности да изразяват, подхранват и развиват своите етническата, културната, езиковата и религиозната идентичност, както и свободата на вярата, съвестта, мисълта и публичното изразяване на мисълта, посочват от македонското МВнР.

IИзточник: Труд

Во живо: Отворање на културен клуб на здружението Цар Борис Трети во Охрид. Левица и ВМРО-ДПМНЕ повикаа на протест против отворањето клуб по бугарскиот цар, кој како сојузник на нацистичка Германија и фашистичка Италија во Втората светска војна ја окупира Македонија, но и делови од Србија и Грција.

Публикувахте от Radio Slobodna Evropa na Makedonski в Петък, 7 октомври 2022 г.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега