Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Слагат таван на таксата за избор на лекар и на екип

Слагат таван на таксата за избор на лекар и на екип

Въвеждането на таван в таксата за избор на лекар в лечебните заведения да бъде между 250 лв. и 700 лв., а за избор на екип – между 350 лв. и 950 лв., това предлагат от здравното министерство. Правителството ще обсъжда цените, като условието е, че щом лечебни заведения на територията на страната работят с НЗОК, без значение дали са държавни или частни болници, таванът важи за всички тях.

Въвеждането на таван в таксата за избор на лекар в лечебните заведения да бъде между 250 лв. и 700 лв., а за избор на екип – между 350 лв. и 950 лв., това предлагат от здравното министерство. Правителството ще обсъжда цените, като условието е, че щом лечебни заведения на територията на страната работят с НЗОК, без значение дали са  държавни или частни болници, таванът важи за всички тях.  

Изборът на екип или на лекар ще става само по изричното настояване на пациента. За тази цел на видно място в болниците трябва да бъде публикуван списък с цените за избор на екип, на съответните клинични пътеки, както и на пределните цени, определени от наредбата. Лечебните заведения ще трябва да създадат електронен дневник на заявленията за допълнителната услуга, това се прави за да се засили контролът в лечебните заведения и да не се допускат нарушения.

Към днешна дата регламент за избор на лекар или екип няма. Всяка болница сама определя процедурата, съответно и цената на услугата. Справка на Министерството на здравеопазването показа, че на места за избор на екип се плаща до 10 000 лв.

Сегашното предложение за измененията в наредбата залага пределни граници за двете услуги, за които лечебните заведения имат право да формират отделни такси. Сумите ще се определят по скала в зависимост от цените на клиничните пътеки. Така, ако клиничната пътека е на стойност до 500 лв. – таксата за избор на лекар не трябва да е повече от 250 лв. или 50% от клиничната пътека. За избор на екип пациентът ще трябва да плати 75% от клиничната пътека, но не повече от 350 лв.

При стойност на клиничната пътека от 501 лв. до 1000 лв., таксата за избор на лекар е в размер на 50% от сумата за клиничната пътека, но не повече от 300 лв. За избор на екип ще се плаща до 75% от клиничната пътека или не повече от 450 лв.

При стойност на клиничната пътека до 2000лв. пациентите ще трябва да плащат не повече от 30% от стойността на пътеката или 400 лв. за избор на лекар или 60% от стойността й, но не повече от 700 лв. за избор на екип. Таванът, който се предвижда да бъде въведен е за избор на екип е 950 лв. или това е 40 % от стойността на една клинична пътека, струваща на държавата над 2000 лв. В тези случаи изборът на лекар ще струва 20% от стойността на клиничната пътека или 700 лв.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега