Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

След промените в НК за пияни и дрогирани шофьори: Двама в Бургас останаха без автомобили /Видео/

След промените в НК за пияни и дрогирани шофьори: Двама в Бургас останаха без автомобили /Видео/

От началото на годината образуваните досъдебни бързи или по общи ред производства за това нарушение са 609, което е със 100 повече от тези през миналата година.

След влизане в сила на промените в НК, които предвиждат отнемане на МПС-та на пияни или дрогирани шофьори, в Бургаско вече има два регистрирани случая. Първият е на водач, който е спипан с 3.02 промила зад волана на тежкотоварен автомобил, а вторият нарушител е хванат да шофира лека кола след употреба на наркотици. Това каза на брифинг директорът на ОД МВР – Бургас ст. комисар Калоянов. 

Той допълни, че от началото на годината образуваните досъдебни бързи или по общи ред производства за това нарушение са 609, което е със 100 повече от тези през миналата година. 

"Все още обществото не е наясно какво ще се случва с автомобилите, когато те са собственост на юридически или физически  лица, когато са обект на съпружеска или имуществена общност, но ще бъде утвърдена практика в най-скоро време". Това съобщи от своя страна председателят на Окръжната прокуратура в Бургас Мария Маркова. По думите ѝ промените са наложителни, заради многото извършени престъпления, касаещи управление на МПС-та след употреба на алкохол и наркотици. "Крайната цел е превенцията на тези престъпления, които сами по себе си могат да доведат до други – по-тежки такива, включително смърт", заяви още Маркова. 

При отказ от страна на водача да даде кръвна  проба, той носи административна отговорност, а закондателят е предвидил и наказателна отговорност при последващ отказ. Тя се състои в "лишаване от свобода" до 6 месеца и глоба в размер на до 2000 лв. По време на пресконференцията стана ясно още, че след приключване на делата срещу пияните и дрогирани водачи, конфискуваните автомобили ще се предоставят на НАП за продажба на търг. 

Припомняме, че вчера 8 август 2023 г. са в сила изменения в НК, част от които предвиждат, че при управление на МПС след употреба на наркотични вещества или с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда, съдът отнема в полза на държавата МПС - средство за извършване на престъплението, когато то е собственост на дееца. Когато то не принадлежи на последния, съдът присъжда равностойността му.

Подробности във видеото!

Публикувахте от PoligrafF.net в Вторник, 8 август 2023 г.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега