Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Шолц в София: Северна Македония трябва да изпълни всички условия, поставени от България

Шолц в София: Северна Македония трябва да изпълни всички условия, поставени от България

Тема на разговорите между двамата очаквано е била и войната в Украйна, както и присъединяването на Северна Македония към европейското семейство.

Германия е готова да ни помага с доставките на газ. Това стана ясно от пресконференцията на германския канцлер Олаф Шолц и премиера Кирил Петков. „България и Германия са стратегически партньори, търговският оборот между двете страни надхвърля 10 милиарда евро -  това е най-големият наш партньор в Европейски съюз. В днешната дискусия продължихме темата, че това стратегическо партньорство само може да се разширява.", допълни Петков.

"Обсъдихме енергийната независим както на България и Германия, така и на целия ЕС", заяви премиерът. По думите му изказана е обединена позиция, че само заедно можем да постигнем целите на енергийна независимост и енергийна сигурност едновременно. Тема на разговорите между двамата очаквано е била и войната в Украйна, както и присъединяването на Северна Македония към европейското семейство.

„Темата за РСМ също беше обсъдена. Ние се обединихме, че двете правителства продължават да работят, като българското правителство ясно изказа позицията на България за условията, които трябва да се случат, за да може да напреднем", заяви премиерът на България.

"Западните Балкани и тяхното приемане са нещо изключително важно за нас, това е важен въпрос и за България, по който обаче има редица въпроси. Германия разбира, че не е лесно да се преодолеят историческите разногласия на съседни държави, но нашият исторически опит показва, че е обогатяващо за всички страни, когато се преодолее недоверието. Затова настоятелно подкрепям за постигане на съгласие за преговори на Албания и Северна Македония за преговори за членство на ЕС", посочи от своя страна Олаф Шолц.

"Заедно европейците носим отговорността за ЕС. Важно е да използваме процесът на разширяване сега. Вчера бяхме в Солун. Навършват се 20 г. от решенията от Солун, които обещаха европейска перспектива на Западните Балкани. Смятахме, че този процес ще бъде решен в рамките на десет години, но те изминаха отдавна. Наша задача е да извършим напредък. От историята знаем, че Европа и възможността да принадлежим към Европа мобилизира много демократични сили в нашето общество", допълни още германският канцлер.

Шолц изрази мнение, че Северна Македония трябва да изпълни всички условия, поставени от България. "Мисля, че България и РСМ вече са узрели да тръгнат по този път. Има голямо общо разбиране как трябва да работят нещата, проблемът е как ще стигнем до този резултат. Това не е лесно, но е много важно, че говорим за това. Човек никога не знае какъв ще бъде изходът накрая, но тъй като всички полагат усилия и всички парламенти и правителства знаят, че носят огромна отговорност да ги изпълняват, точно заради това смятам, че ще бъде постигнат напредък", допълни германският канцлер.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега