Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Созополчани и концесионер отново в конфликт заради диги по плажа

Созополчани и концесионер отново в конфликт заради диги по плажа

Министерството на туризма установи нарушение.

Годината е 2020-а, но в Созопол се наблюдава повторение на декември 2019-а. Местните граждани и концесионера на централния плаж отново влязоха в конфликт заради защитна дига. Социалните мрежи отново бяха залети от снимки на багери, този път разкопаващи след залез. Според авторите на кадрите - машините копаели посред нощ, за да се скрият от гражданите. Според концесионера - просто довършвали работата си за деня в късния следобед.

Днес се състоя и протест на местното население срещу изграждането на защитната дига. Ответната реакция на концесионера пристигна под формата на официална позиция, разпространена до медиите. В нея стопанинът на ивицата отрича категорично да става дума за "изгребване на пясък от морето".

"На плажа се извършват единствено защитни дейности по метода "контраборд", които целят да запазят целостта на пясъчната ивица и да се предотврати отнемането й от бурните вълни през зимата. Тези дейности са съобразени стриктно със законовите изисквания и в съответствие с вменените ни задължения по концесионния договор.  Преди стартирането на защитните дейности на морски плаж „Созопол - Централен”, с официални писма сме уведомили Министерството на туризма,  Басейнова дирекция и Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите", посочват от дружеството - концесионер.

От Общината обявиха, че до тях няма изпратено искане за подобни дейности. От Министерството на туризма също реагираха с официална позиция. Ето какво гласи тя:

"Във връзка с осъществения текущ контрол по изпълнение на сключения договор за концесия за услуга за морски плаж „Созопол - централен“, община Созопол, област Бургас, при извършена проверка на място, са констатирани неизпълнения на договорни задължения, а именно изграждане на защитни пясъчни валове (диги), за които е ползван пясък от заливаемата площ на морето. Описаната констатация е нарушение на основни договорни задължения, както следва:

1.         Задължение по чл. 21, т. 12, изречение 2-ро, съгласно което, концесионерът следва да осигури опазването на околната среда, чистотата на морската вода в прилежащата акватория, флората, както и съхранението на биологичното разнообразие в съответствие с природната биогеографска характеристика.

2.         Задължение по чл. 21, т. 20, съгласно което при експлоатация на обекта на концесията концесионерът не трябва да уврежда околната среда.

3.         Задължение по чл. 21, т. 25, съгласно което концесионерът следва да не извършва и да не допуска извършване на дейности от трети лица, които могат да унищожат, увредят или да доведат до промяна в площта и качеството на морския плаж, или да увредят околната среда чрез допускане на движение на моторни превозни средства върху морския плаж и добив на пясък.

На основание чл.48, ал.1 във връзка с чл.21, т.12, т. 20 и т. 25 от концесионния договор на концесианера Ауто Фактор Еоод е наложена неустойка в размер на 5% / пет на сто/ от годишното концесионно възнаграждение.

Извършването на дейности по изграждане на защитни пясъчни валове (диги) или други съоръжения трябва да се извършва след предварително съгласуване с компетентните органи, след определяне на конкретните дейностите. Предприемането на съответните дейности следва да бъде извършено след получаване на становище относно целесъобразността и законосъобразността им."

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега