Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Стаматов: Гимназистите ще изучават Паисий на три места

Стаматов: Гимназистите ще изучават Паисий на три места

"История славянобългарска" ще се учи на три места в гимназиален етап - в предметите литература и история. Това обяви новият зам.-министър на образованието Деян Стаматов в ефира на bTV. Песните, които също се озоваха във вихъра от обществени притеснения заради изчезването си от програмите, ще се изучават в часовете по музика.

"История славянобългарска" ще се учи на три места в гимназиален етап - в предметите литература и история. Това обяви новият зам.-министър на образованието Деян Стаматов в ефира на bTV. Песните, които също се озоваха във вихъра от обществени притеснения заради изчезването си от програмите, ще се изучават в часовете по музика.

"Песните, които бяха проблемни, са известни, създадени и знаени от българина като песни. Тяхното място, според абсолютно всички български учители и много експерти, е в Музика, в прогиназиален етап - 6-и или 7-и клас", обясни Стаматов. Той посочи, че не бива да се олекотява музиката като учебен предмет, тъй като тя е неразривна част от българската култура и не бива да бъде подценявана. Що се отнася до премахването на песните от учебниците по литература, зам.-министърът обясни, че това решение има много просто и логично обяснение.

"Това, което пречи, е много елементарно. Ако на един съвременен ученик се предложи едно и също нещо да го учи по два предмета, в единия той не обръща абсолютно никакво внимание, защото вече го е учил. Ученикът не е виновен, просто времето е коренно различно и не бива да губим ценно учебно време, за да повтаряме едни и същи неща. По-скоро трябва да се акцентира върху силата и значението на тези песни и те да се знаят", посочи Стаматов.

Колкото до това, че не всички песни отиват в учебниците по Музика, заместник-министърът обясни, че преструктурирането не е толкова просто и механично. Има логическо разпределение на някои от текстовете, в зависимост от контекста, който трябва да бъде усвоен от учениците. Така, например, "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово?" трябва да отиде в учебниците по История и цивилизация, смята Стаматов.

Той посочи, че в отделните класове ще се изучава много повече българска история, отколкото в момента. Около 60% от текстовете ще бъдат върху националната ни история. Часовете пък ще бъдат увеличени на 162 часа.

Той зае поста заместник-министър след оставката на министър Тодор Танев и заместничката му Ваня Кастрева. Стаматов каза, че Кунева съвсем изненадващо му е предложила поста и той е приел със съзнанието, че това е голяма отговорност. Той призна, че все още се запознава с новите учебни програми, които новият екип наследи от предишния.

Вчера вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева обяви, че учебните програми за всички класове без обсъжданите в момента втори, шести и осми клас, ще бъдат представени в пакет и ще се проведе необходимият обществен дебат по тях.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега