Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Светлина Николова: Индивидуалният подход към майката и бебето дава най-добри резултати

Светлина Николова: Индивидуалният подход към майката и бебето дава най-добри резултати

За нас всяко дете и всяка майка имат индивидуални нужди и за да сме полезни, трябва да се съобразим с тях. Един съвет може да е адекватен за една жена и абсолютно грешен за друга, адекватен за едно бебе и абсолютно грешен за друго.

Старша акушерка Николова, вече няколко месеца в медицински център „Света София“ работи Кабинет за майчино и детско здраве. Какво е заложено в идеята за неговото съществуване?

На първо място Кабинетът ни за майчино и детско здраве е символ на това, че нито бременността, нито новороденото могат да бъдат вкарани в норми. Това не е математика, в която 2 + 2 = 4 и само на толкова. За нас всяко дете и всяка майка имат индивидуални нужди и за да сме полезни, трябва да се съобразим с тях. Един съвет може да е адекватен за една жена и абсолютно грешен за друга, адекватен за едно бебе и абсолютно грешен за друго. Това е нещо, което като училище за бременни не можахме да дадем на посетителите ни - да излезем от общото и да се концентрираме върху индивидуалното. А именно то е важното. Повечето бъдещи родители  четат книги,  гледат клипове, но  при нашите срещи обсъждаме конкретните нужди и индивидуалните потребности но всяко бебе. Затова преценихме, че концентрирани върху индивидуалните особености ще сме много по-полезни.

Какви хора посещават кабинета?

Няма как да сложим хората в рамка и да кажем – ето тези са нашите потребители. Хората са различни и ги обединява едно- търсят най-доброто за себе си и своето дете. В днешния свят, когато бабите са далече, бременностите късни, изискванията към родилката високи, стресът огромен, нашият Кабинет се превърна в спокойното кътче, където можеш да получиш практическа насоченост за всяко едно нещо, свързано с бременността и раждането, да си поговориш с хора с огромен опит, да оставиш част от „товара“ и напрежението и да се прибереш удома зареден. В Кабинета посрещаме двойки, които искат да са подготвени за посрещането на своето бебе, бременни, които искат да получат практически съвети за  неразположенията си, родилки, които се борят с новите неща в живота.

Едно от нещата, с които се сблъскват родилките, е кърменето. Вие сте  консултант по кърмене и в Кабинета обучавате майките как най-лесно да се подготвят и справят с предизвикателствата на естественото хранене. Защо е необходимо това?

Знаете ли, че има цяло едно поколение, което не само е неглижирало кърменето, но и е създало редица митове за него. Митът за нехранителната кърма, за храненето по часове, за „невъзможността“ за кърмене. За наша радост, обаче, в последните години кърменето изживява ренесанс- все повече се говори за неговите ползи, педиатрите все повече го подкрепят. С това и нагласите започват да се променят- в момента, по мои наблюдения, малко са майки, които категорично да не желаят да кърмят детето си. Да, понякога по една или друга причина, най-често здравословни, кърменето не може да се осъществи, но случаите са редки. Ако майката не е на медикаменти, несъвместими с кърменето и въпреки това смята, че не може да кърми, я съветвам да се обърне към консултант, който реално да оцени възможностите. Понякога може да възникне трудност в първите кърмачески дни свързани както с физиологията на майката , така и с физиологичните особенности при новороденото  Искам да подчертая много дебело, че дали кърмиш или не кърмиш не те прави по-добра или по-лоша майка.  Да, кърменето за едно новородено е естественото продължение на връзката майка-бебе, след бременността и раждането. Да, майчиното мляко е най-доброто за новороденото. Да, практиката ми показва, че благодарение на кърменето вирусните инфекции преминаващи през семейството, много често по-леко засягат кърмачето. Но най-важното е едно дете да бъде отгледано от щастливи родители в спокойна семейна обстановка! Една изнервена майка, фиксирала се върху кърменето, няма да помогне на детето си.

Какви митове сте чували за кърменето?

О, кърменето е до толкова обвито в романтика и мистерия, че успява да генерира невероятни митове. Има чисто физиологични такива, като това, че малките гърди нямат мляко, че момичетата с импланти не могат да кърмят и т.н. Митовете продължават с „нехранителната кърма“, заради която в близкото минало много жени са се отказвали да хранят детето си по естествен начин. А какви бабешки деветини има... например, че веднъж „отбито“ едно дете не трябва да се закърмва отново, защото като голямо ще урочасва хората.

А мит ли е следродилната депресия? 

Разбира се, че не! Ужасно е да неглижираме това сериозно състояние и да го нареждаме сред измислиците.  На една жена в следродилна депресия ѝ трябват хора, които отлично да познават състоянието, през което минава- и слава Богу, екипът на Кабинета по майчино и детско здраве е точно такъв. Обикновено през бременността мислите са свързани с това как ще протече тя. 

Жените имат очаквания за самото раждане и за инстинкта, който да им осигури нужния комфорт след това. Обаче! В резултат на хормоналния дисбаланс, настъпил в организма, рязкото спадане на прогестерон и естроген, високите нива на пролактина – „виновникът” за производството на кърма, осъзнаването на отговорността, която носят за новия член на семейството, страха дали ще се справят, умората, различния ритъм на живот, притесненията от промените, настъпили в тялото от бременността и раждането, и това как изглеждат в очите на половинките си, понякога водят до постнатална или следродилна депресия.Това състояние може да настъпи още в първия или в следващите 3-4 дни и да продължи до няколко седмици след раждането. 

По-честите симптоми, по които можем да разпознаем следродилната депресия, са чест плач, раздразнителност, трудна концентрация, чувство за вина, тревожност, преминаваща в паника заради липсата ни на опит в отглеждането на бебето, трудна комуникация.Тук искам да посъветвам и хората около наскоро родилата жена- не ѝ казвайте, че нищо няма, че е лигла, че „всички сме раждали“! Една депресия не си отива като се направиш, че я няма. Намерете с кого да поговори, кой да я разбере и да я посъветва, нека намери опора и разбиране. В нашия Кабинет може да получи тази подкрепа и увереност, която да пренесе в собствения си дом и да започне да се наслаждава на дните от майчинството.

Една от услугите на Кабинета е свързана с домашни посещения от акушерка. На кого са необходими те и това не дублира ли еднократното посещение на личния лекар, което е задължително?

Не, в никакъв случай не дублира посещението на личния лекар, който проследява здравословното състояние на бебето. Нашите домашни посещения са изцяло практически и всеки може да ги заяви по всяко време. С тях помагаме на родителите да използват наличното си оборудване по оптимален начин, както и консултираме бебето и майката за всичко свързано с грижата и отглеждането му. Домашните посещения срещнаха изключително голямо одобрение. Всяка родилка в университетска болница „Дева Мария“ има право на едно домашно посещение подарък и към този момент нито една не го е отказала. В първите дни младите родители имат много въпроси, а сега има и кой да им отговори. Срещите са ни взаимно полезни - успокояващи и вдъхващи сигурност за тях , а за нас зареждащи и още по- мотивиращи, виждайки резултатите.

В Кабинета по майчино и детско здраве можете да заявите практически упражнения, свързани с бременността, раждането и отглеждането на новороденото, консултации за кърмене, измерване на фетални тонове, домашни посещения от акушерка. В Кабинета работят акушерки от отделенията по акушерство и гинекология и неонатология на университетска болница „Дева Мария“ с над 10 години стаж по специалността си.

Повече информация за Кабинета по майчино и детско здраве ще намерите на телефон 056 845083, както и на сайта на медицински център „Света София“.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега