Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Светът угасва за "Часът на Земята"

Светът угасва за "Часът на Земята"

135 държави и територии ще се включва официално в инициативата „Часът на Земята”. Те ще изключат осветлението си за един час тази вечер от 20.30 до 21.30 ч. Тази година кампанията е под мотото "Аз правя, ти действаш".

135 държави и територии ще се включва официално в инициативата „Часът на Земята”. Те ще изключат осветлението си за един час тази вечер от 20.30 до 21.30 ч. Тази година кампанията е под  мотото "Аз правя, ти действаш". Целта е да се покаже, че всеки е в състояние да промени света, в който живеем.

На видео платформа в YouTube всеки може да сподели своите лични предизвикателства с целия свят, като зададе въпроса, „Какво би направил ти самият, за да опазиш планетата?“. Всеки може да запише и качи в YouTube свое видео предизвикателство, което да подтикне останалите да променят начина си на живот към по-устойчив.

Поетите обещания може да бъдат например за рециклиране или за заменяне на старите крушки с енергоспестяващи, за изключване на зарядното устройство на мобилния телефон от контакта или пък за регистрация за използване на електронно банкиране вместо на хартиено извлечение.

В инициативата ще участват хиляди места на всички континенти. Ще притъмнеят 25 от най-големите градове в света и 79 столици. Днес 73 града в страната ще угасят осветлението по фасадите на обществени сгради и паметници за един час. Миналата година техният брой беше 47. Осветлението в дома си могат да изключат и много граждани.  

Столична община също ще участва в международната инициатива, чийто официален старт ще бъде даден в градината пред Народния театър. В София ще угаснат светлините катедралния храм „Александър Невски", Народния театър „Иван Вазов", църквата „Света Неделя", храм „Света София”, руската църква „Св. Николай”, Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методи", паметника на Цар Освободител, паметника на Васил Левски, Националния археологически институт.

Организаторите планират и специално шествие за отбелязване на "Часът на Земята 2012", което ще започне в 20:30 часа и ще премине по бул. „Цар Освободител”, бул. „Витоша” и ще стигне до НДК. Сред българските градове, които ще се включат в кампанията са София, Пловдив, Добрич, Бургас, Варна, Велико Търново и др.

По света днес ще угаснат светлините на известни сгради като Айфеловата кула и Лувъра в Париж, Кулата в Пиза, Бъкингамския дворец и Биг Бен в Лондон, „Емпайър стейт билдинг” и „Таймс скуеър” в Ню Йорк, централата на ООН, Операта в Сидни, Великата китайска стена, най-високата сграда в света „Бурж Халифа” в Дубай, статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро.

Започнал като кампания, приканваща жителите на Сидни да угасят осветлението за един час, “Часът на Земята” се разрастна и стана една от най-сериозните световни инициативи за борба с климатичните промени. “Часът на Земята” започна през 2007 г. в Сидни, Австралия, където 2,2 милиона домакинства и фирми угасиха осветлението си за един час, за да покажат, че е време да се предприемат реални стъпки срещу промените в климата. През 2008 г. това събитие стана глобално движение с повече от 100 милиона участници в 35 държави. През 2009 г. в “Часът на Земята” се включиха един милиард души в 4189 града в 88 държави.

През 2010 г. “Часът на Земята” подобри рекорда си, защото в инициативата участваха 126 държави и територии и близо 1,3 милиарда души в повече от 4000 града, 56 столици, 8 от 10-те най-големи метрополиса в света, сред които Лондон, Ню Йорк, Париж, Москва, Токио, Пекин, Делхи, Сидни, Найроби, Рио де Жанейро, както и станцията „Дейвис” в Антарктика. Миналата година “Часът на Земята”  обхвана 5 251 града, над 1,8 милиарда души в 135 страни от целия свят.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега