Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

СЗО погна киноиндустрията, иска строги правила за пушенето във филмите

СЗО погна киноиндустрията, иска строги правила за пушенето във филмите

Световната здравна организация (СЗО) отново погна киноиндустрията във връзка с тютюнопушенето на големия екран. Специалистите искат строги правила, които да контролират кадрите с цигари в киното, като част от превантивната програма против тютюневия дим и разпространението на вредния навик сред младежите.

Световната здравна организация (СЗО)  отново погна киноиндустрията във връзка с тютюнопушенето на големия екран. Специалистите искат строги правила, които да контролират кадрите с цигари в киното, като част от превантивната програма против тютюневия дим и разпространението на вредния навик сред младежите.

Според последните изследвания в САЩ,  37% от новите младежи и деца пушачи са видели и възприели навика от киното. Макар и често на екрана навикът да е просто фон и част от образа на героя, според специалистите от СЗО филмите са сред най-силните мотиватори за младите пушачи. След като инициативата на Организацията забрани редица канали за реклама на цигарите, киното обаче остава някак недосегаемо за рестрикциите.

Предложението на СЗО е да се въведат редица нови правила, сред които обозначаването на филмите, в които героите употребяват тютюневи изделия, по същия начин, по който се класифицират подходящите за определени възрасти филми. Така, например, лентите с агресия или сексуални сцени се определят с възрастова препоръка преди началото на филма. От Здравната организация искат подобна регулация и за тютюнопушенето.

Друго изискване е, продуцентите да заявяват в кредитите след филма, че не са получили облаги срещу показването на кадри с тютюнопушене, както и премахването на кутиите с марки цигари от съдържанието на кино произведенията. Съществува и идея преди прожекцията или излъчването на филми, съдържащи сцени с тютюнопушене, да се пуска видео с предупреждение за отрицателните ефекти на вредния навик, подобно на надписите върху кутиите.

СЗО държи и продукциите, съдържащи употребата на тютюневи изделия да не могат да кандидатстват за публично финансиране. Крайната и идеална цел, разбира се, е филмите да бъдат прочистени от тютюнев дим, но дали това е възможно изобщо, СЗО не прогнозира, макар в редица страни по света такива правила вече да съществуват.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега