Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Тъжна вест: Почина голямата българска актриса Гинка Станчева

Тъжна вест: Почина голямата българска актриса Гинка Станчева

Става популярна през 1957 г. с ролята си във филма "Земя" и е първата българска актриса, стъпила на червения килим на фестивала в Кан.

На 90-годишна възраст почина голямата българска актриса Гинка Станчева,  съобщиха от Съюза на артистите в България. Гинка Константинова Станчева е родена на 15 юни 1932 година в София. През 1955 г. завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. Стефан Сърчаджиев и започва кариерата си в Драматичен театър "Никола Вапцаров" - Благоевград .

Става популярна през 1957 г. с ролята си във филма "Земя" и е първата българска актриса, стъпила на червения килим на фестивала в Кан. Участва в редица филми, сред които "Любимец 13", "Специалист по всичко" и "Нощем с белите коне".От 1958 до 1992 г. Гинка Станчева играе на сцената на Народния театър на младежта. От 1993 до 1998 г. работи в частен театър "Барбуков", като гастролира в общински театър "Възраждане", Театър 199 и в театри извън София.

Участва в дублажите на популярния испански сериал "Синьо лято", както и на американския сериал "Малка къща в прерията".През 2002 г. Станчева е наградена с орден "Стара планина" за изключителни приноси към българската култура. Същата година съпругът й, актьорът Пейчо Пейчев, си отива от този свят, малко преди двамата да отпразнуват златната си сватба. През 2017 година получава Наградата ИКАР за Чест и достойнство.

Екипът на информационен сайт "PoligrafF" изказва искрени съболезнования на семейството, близките и приятелите на Гинка Станчева!

Днес се сбогуваме с Гинка Станчева! 🖤Една от най-обаятелните актриси от българската сцена и кино ни напусна на 90...

Публикувахте от Съюз на артистите в България / Union of Bulgarian Actors в Събота, 4 февруари 2023 г.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега