Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Учени създадоха репелентен сапун за борба с маларията и Зика

Учени създадоха репелентен сапун за борба с маларията и Зика

Двама учени - Моктар Дембеле от Буркина Фасо и Жерард Нийондико от Бурунди, създадоха репелентен сапун, произведен от напълно естествени продукти, за който смятат, че може да се окаже решение на световния проблем с разпространението на малария и вируса Зика.

Двама учени - Моктар Дембеле от Буркина Фасо и Жерард Нийондико от Бурунди, създадоха репелентен сапун, произведен от напълно естествени продукти, за който смятат, че може да се окаже решение на световния проблем с разпространението на малария и вируса Зика.

Двете зарази се разпространяват предимно чрез ухапване на комари, които преди това са атакували заразен човек. По този начин, нещо напълно естествено, особено в горещите страни, като ухапването от насекомо, може да се превърне в най-голямата и опасна епидемия. През 2015-а година около 438 000 души са загубили живота си заради болести, пренасяни от инсектите. 90% от тези случаи са регистрирани в централна Африка.

Старт-ъп, ситуиран в Буркина Фасо, се заема именно с този проблем, предава CNN. Как и по какъв начин да се предпазят най-уязвимите прослойки на африканските общества, които не могат да си позволят съвременната защита. Е, отговорът може да се окаже сред най-простите и ежедневни неща, като миенето със сапун.

Според Нийондико, независимо колко бедно е семейството, в дома винаги има сапун. Повечето африканци не пропускат да се премият преди сън, но не могат да си позволят скъпите репеленти, които да отблъскват насекомите през нощта.

Сапунът на Нийондико и Дембеле е произведен от естествени продукти - масло от ший, лимонова трева, африкански невен и други природни богатства, които могат да се открият в изобилие в Буркина Фасо. Комбинацията, обаче, действа отблъскващо на насекомите и по този начин предпазва от опасните ухапвания, които разпространяват редица зарази.

За да бъде ефектът продължителен, създателите на сапунът Фасо са използвали последните технологии в производството на козметика. Основните репелентни съставки са заключени в микрокапсули, които се задържат по кожата дори след отмиването на сапуна. По този начин водата не намалява ефекта на съставките.

След като вече са разработили продукта си, двамата учени търсят начини да субсидират масовото производство и разпространение на сапуна. Макар азиатския пазар да предлага повече печалба, Нийондико и Дембеле се фокусират най-вече върху осигуряването на достъпа до продукта на всички прослойки в Африка. Целта им е до 2018-а Фасо сапунът да е спасил 100 000 живота.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега