Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Украйна очаква нови руски атаки срещу инфраструктурата си

Украйна очаква нови руски атаки срещу инфраструктурата си

Кметът на Киев предупреди жителите на столицата да се приготвят да напуснат града, ако се стигне до пълна загуба на електричество.

Украйна се готви за нови руски атаки срещу  инфраструктурата ѝ, заяви президентът Володимир Зеленски. Кметът на Киев Виталий Кличко призова жителите да се подготвят за най-лошия сценарий и спешно да планират напускане на града, или да останат при приятели или роднини.

През последните седмици милиони украинци периодично остават без електричество и вода, тъй като руските въздушни удари са насочени към жизненоважна инфраструктура. Предвидени са и прекъсвания на захранването, за да се избегне претоварване и да се даде възможност за ремонт.

Около 40% от енергийната система на Украйна е повредена или унищожена от руски атаки срещу електроцентрали и електропроводи. Кметът на Киев предупреди жителите на столицата да се приготвят да напуснат града, ако се стигне до пълна загуба на електричество. Виталий Кличко нарече руските атаки срещу инфраструктурата „тероризъм“ и "геноцид". По думите му руският президент Путин се опитва да унищожи украинската нация. "Путин не се нуждае от украинците. Той се нуждае от региона, той се нуждае от една Украйна без нас", каза Кличко.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че Русия може да "концентрира сили и средства за евентуално повторение на масовите атаки срещу инфраструктурата, преди всичко енергийната".

Спирания на тока в момента има освен в столицата Киев и в шест други региона, съобщава БНР.

"Над 4 и половина милиона потребители са без ток. Повечето от тях са в Киев и Киевска област. Наистина е много трудно. През седмицата проведох няколко специални срещи с представители на правителството, на енергийни компании и на регионални администрации относно вероятни сценарии в енергийния сектор. Обмисляме всеки сценарий с подробности и подготвяме подходящи действия", обясни Зеленски.

В традиционното си обръщение украинският президент заяви още, че без подкрепата на Техеран за Москва Украйна вече би била по-близо до мира. "Иран подкрепя терористичния режим на Русия и помага за продължаването на войната и следователно продължава и заплахите за света, породени от руската агресивна война", подчерта Зеленски.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан е разговарял с високопоставени руски представители с надеждата да се намали рискът войната в Украйна да прерасне в ядрен конфликт, съобщава в. "Уолстрийт джърнъл".

Изданието се позовава на американски и съюзнически представители, според които Съливан е имал поверителни разговори в последните месеци със съветника от Кремъл Юрий Ушаков и секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев.

Белият дом отказа коментар във връзка с информацията. Съливан посети Киев в петък и изрази пред украинските власти непоклатимата подкрепа на Вашингтон за Украйна. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега