Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Украйна предлага преговори в обсадения от руски сили Мариупол

Украйна предлага преговори в обсадения от руски сили Мариупол

Вчера Москва отправи нов призив към защитниците на Мариупол да се предадат.

Украйна е готова да проведе "специален кръг преговори" с Русия в обсадения град Мариуол, без предварителни условия. Това обяви късно снощи в Туитър главният украински преговарящ и президентски съветник Михайло Подоляк.

Вчера Москва отправи нов призив към защитниците на Мариупол да се предадат.

Руският ултиматум изтече, но украинските сили в стоманодобивния завод "Азовстал" продължават да се съпротивляват. Съветник на кмета описа ситуацията в обкръжения комплекс като "ужасна". Хванатите в капан цивилни, предимно жени и деца, са без питейна вода и храна.

Украинските преговарящи са готови да заминат за Мариупол, за да преговарят с Русия за евакуацията на военния гарнизон и цивилните граждани в района, съобщи друг член на екипа. Давид Арахамия посочи, че в момента се очаква потвърждение от руска страна.

По-рано вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Русия е предала на Украйна проект на мирно споразумение и очаква отговор. 

Президентът на руската република Чечения Рамзан Кадиров, заяви, че руските сили още днес ще имат пълен контрол над стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол. Чеченските сили воюват в Украйна като част от руската военна операция. Кадиров посочи, че бойците, заели металургичния комбинат, все още могат да сложат оръжие.

Британското министерство на отбраната съобщи, че струпването на руски военни сили на източната граница на Украйна продължава, а боевете в югоизточен Донбас се засилват.

Руските сили настъпват към Краматорск, който продължава да бъде обстрелван с ракети, се казва в британската оценка. Москва се стреми да осигури въздушна подкрепа на офанзивата си в Източна Украйна и да унищожи украинските средства за противовъздушна отбрана. Русия вероятно желае да демонстрира значителни успехи преди годишните чествания за Деня на победата, 9 май, посочват още британските военни.

На 57-ия ден от войната украинските военни заявиха, че руските войски планират „насилствена мобилизация“ на местното население в южния град Херсон. В актуализацията за войната се казва още, че руските сили спират хуманитарната подкрепа в региона, продължават да се стремят към установяване на пълен контрол над Луганска и Донецка област.

В град Балаклея, Харковска област, руските войски докараха ранените си колеги в местна клиника, вместо да ги откарат в полева болница. Това показва "значително увеличение" на броя на ранените руски войници в региона, смятат украинските военни.

Вчера беше съобщено за все по-интензивен обстрел в Донбас. Руската армия обяви, че за денонощие е улучила над хиляда цели

.Председателят на ЕС Шарл Мишел посети Киев. Той заяви, че блокът ще направи всичко възможно да помогне на Украйна да спечели войната. 

В поредното си видео обръщение тази нощ президентът Володимир Зеленски каза, че съюзниците изглежда са започнали по-добре да разбират нуждата на страната му от тежко въоръжение, след дни на молби за още оръжейни доставки.

"Не след седмици, не след месец, а незабавно. Точно сега, когато Русия се опитва да активизира нападенията си."

Зеленски добави:"В момента Европейският съюз подготвя шести пакет от санкции. Обсъдихме това с Шарл Мишел. Работим, за да направим положението наистина болезнено за руската военна машина и руската държава като цяло. Подчертавам във всички преговори, че санкциите са необходими не като самоцел, а като практически инструмент за мотивиране на Русия да търси мир."

Руските военни части контролират 80 процента от Луганска област в Източна Украйна, съобщи в Телеграм областният управител Серхий Хайдай. По думите му Рубижне и Попасна в Луганска област са "частично" под руски контрол. За тях от седмици се водят ожесточени боеве. И тук обстрелът се засили, добави Хайдай. 

Източник: БНР
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега