Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Уникални кадри! Кафява мечка и мечетата ѝ са заснети в Стара планина /Видео/

Уникални кадри! Кафява мечка и мечетата ѝ са заснети в Стара планина /Видео/

По-рано тази година планинари съобщиха за близки срещи с две кафяви мечки на слизане от района на хижа "Мазалат". Миналата събота пък група планински водачи са забелязали пресни мечешки екскременти над село Тъжа на около 1000 метра надморска височина. Впоследствие край тях са прибягали и цяло семейство глигани.

Майка кафява мечка и двете ѝ малки мечета са заснети да се катерят по стръмен склон в Централна Стара планина. Видеото е разпространено от дирекция "Национален парк Централен Балкан". Предвид релефа на терена, мечките със сигурност са над 1500 метра надморска височина, може би дори над 1800 метра, а видеото неслучайно е озаглавено "Да живееш нависоко", съобщава  "uspelite.bg".

По-рано тази година планинари съобщиха за близки срещи с две кафяви мечки на слизане от района на хижа "Мазалат". Миналата събота пък група планински водачи са забелязали пресни мечешки екскременти над село Тъжа на около 1000 метра надморска височина. Впоследствие край тях са прибягали и цяло семейство глигани.

Кафявата мечка е застрашен вид, включен в Червената книга на Република България. До края на 19 век се е срещала във всички родни планини, включително и в Лудогорието. Според данни на Сдружение за дива природа "БАЛКАНИ" понастоящем популацията на кафявите мечки в България е между 500 и 1000, като най-много от тях живеят в Родопите и Стара планина, а дори за Витоша се смята, че има десетина. 

Най-голямата пряка опасност за този животински вид е бракониерството. С наближаването на зимния сън мечките започват все по-усилено да търсят храна, за да натрупат мазнини. Това създава възможност за по-чести срещи с хората. Важно е да се знае, че мечката не е нито опасно, нито агресивно животно. За да избегнете среща с нея в естествената ѝ среда, е необходимо да вдигате шум под формата на лай, песен или силно говорене. Ако срещнете мечка, оттеглете се бавно и внимателно, без да побягвате панически. В никакъв случай не наранявайте и не хранете животното.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега