Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

В Бургас подписаха договор за най-мащабния воден проект в областта

В Бургас подписаха договор за най-мащабния воден проект в областта

C ycпeшнoтo му изпълнeниe 324 566 жители ще имат достъп до подобрено пречистване на отпадъчните води, а 279 011 жители ще се ползват от подобрени услуги във водоснабдяването.

Днес в Бургас бе подписан договор между Министерство на околната среда и водите и ВиК - Бургас. Неговата стойност е 459 милиона лева. С тези средства ще бъде реализиран интегриран воден проект за област Бургас. 

"Бургас ме изненада с безкрайната си амбиция. Ганчо Тенев е единственият директор на ВиК, който направи предложение за дълготрайно решение за водоснабдяване на цялото Черноморие за десет години напред. Благодаря на ВиК, че дойдоха с такъв великолепен продукт. Радвам се, че имам възможност да им съдействам“, заяви министър Димитров при подписването на договора. Проектът предвижда реконструкция и рехабилитация на съществуващата ВиК структура, и изграждане на нови системи и съоръжения в тринадесет агломерации – Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Обзор, Айтос, Карнобат, Царево, Китен, Черноморец, Сарафово и Лозенец. 

C ycпeшнoтo му изпълнeниe 324 566 жители ще имат достъп до подобрено пречистване на отпадъчните води, а 279 011 жители ще се ползват от подобрени услуги във водоснабдяването. Ето няколко важни маркера за ползите от този мащабен интегриран воден проект конкретно за областния център Бургас:

* Ще се разрешат дългогодишни проблеми на квартал "Крайморие". Урбанизараната му територия, която е годна за строително разрешение, е шест пъти по-голяма от сега съществуващата. Ще бъдат дадени перспективи за развитие на квартала.

* Ще се реши въпросът с 2/3 от територията на "Меден рудник", като ще бъдат отключени възможности за разширение и развитие на комплекса в сега съществуващата му част, която вече е с население на един средноголям български град. Ще се обхванат цялостно отпадните му води.

* Изцяло ще бъде решен въпросът с отпадните води на квартал "Сарафово", като се отключват възможности за благоустрояването и развитието му.

* Изцяло ще се обхванат отпадните води на ЦГЧ. Проектът ще има значение за важната ул. "Индустриална", която всички бургазлии с основание критикуват, че прилича на швейцарско сирене - дупка до дупка.

* Ще бъде решен въпросът с деривацията към Бургас и захранването с питейна вода.

* Ще спрат миризмите от градската пречиствателна станция, защото ще бъде изградена специална инсталация, която да оползотворява произведените утайки - всичко това, което се концентрира от пречистването на водите на града.

* С реализацията на интегрирания воден проект Община Бургас ще получи картбланш за разширение на северната Индустриална зона, която се ползва и търси от всички предприятия. Тя е изключително чувствителна, защото в западната част е защитена територия със статут на резерват, обитаван от пеликани и розово фламинго.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега