Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

В МБАЛ "Дева Мария" спасиха родилка, развила остра сърдечна недостатъчност

В МБАЛ "Дева Мария" спасиха родилка, развила остра сърдечна недостатъчност

Антоанета от Бургас ражда близнаците със секцио в 35-а г.с. Младата жена се чувства добре, без да е имала сериозни оплаквания от многоплодната бременност. Само няколко часа след раждането обаче тя развива остра сърдечна недостатъчност. Дежурна в Кардиологичното отделение на болницата е д-р Ангелина Скръчкова, която лекарите от АГ викат по спешност.

Антоанета от Бургас ражда близнаците със секцио в35-а г.с. Младата жена се чувства добре, без да е имала сериозни оплаквания отмногоплодната бременност. Само няколко часа след раждането обаче тя развиваостра сърдечна недостатъчност.  Дежурна в Кардиологичното отделение на болницата ед-р Ангелина Скръчкова, която лекарите от АГ викат по спешност.   

„Намерих родилката седнала в леглото, не можеше далегне, защото кашляше непрекъснато. Имаше много силно изразен задух иотхрачваше пенести и розови на цвят храчки – типична картина на белодробеноток. Само 4-5 часа след раждането, тя развива остра лява сърдечнанедостатъчност, с невъзможност да диша и отделя течност в белия дроб”, обяснявад-р Скръчкова.

Опитната кардиоложка веднага разбира, че момичето ес опасност за живота, вика реаниматор, назначава кръвни проби и прави  ехокардиография. Резултатът от изследванетопоказва, че вместо с 60%, нейното сърце изпомпва кръвта с 40%, което поставядиагнозата – дилатативна кардиомиопатия, свързана с товара на бременността. Направеният скенер изключва другата причина заподобно остро състояние - белодробен тромбоемболизъм.

Скенерът доказва, че вбелия дроб на жената има течност, като плеврални изливи, течност има и в самия белодробенпаренхим.Междувременно д-р Скръчкова е назначила терапия с кислороди с диуретик – лекарство, което стимулира изхвърлянето на течността от белиядроб. Състоянието на родилката бързо се подобрява и следпо-малко от седмица младата жена е изписана от болницата.

„Вероятно в последните няколко седмици преди дароди, тя е имала прояви на сърдечна недостатъчност, но в много по-лека форма –нормално е малко да се уморява, да се задъхва и да има сърцебиене. Презбременността – и двата плода са се развивали с размери като за самостоятелнобебе”, обяснява още д-р Скръчкова.

В дългогодишната й практика тя не е имала другподобен случай - току-що родила жена да получи остра сърдечна недостатъчност. „Имала съм родилки, които седмица – две следизписването, когато вече започнат да се грижат за бебетата си, се задъхват,получават отоци и се връщат в болницата да ги лекуваме с прояви на сърдечнанедостатъчност. При Антоанета рисковият фактор се е оказал многоплоднатабременност, веднага след „падането на товара” се развива картина на острасърдечна недостатъчност, като проява на перинатална кардиомиопатия”, споделякардиоложката.  

С тегло от 2440 и 2770 грама момиченцата се раждат сбелодробна зрялост, макар и с леко забавена адаптация и нужда откислородотерапия. След две седмици в кувьоз в Неонатологично отделение, саизписани и са при родителите си. Щастливото семейство е благодарно на лекаритев МБАЛ „Дева Мария” за проявения професионализъм.Случаят е позаказателен за отличното сътрудничествомежду отделните звена в болницата, което е изключително важно за добрия изходпри неочаквано настъпили усложнения.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега