Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

В Несебър спазиха традицията да вадят водорасли от морето на Йордановден

В Несебър спазиха традицията да вадят водорасли от морето на Йордановден

Те се отнасят у дома и с тях се прекадява, когато в къщата има болест.

Несебър отбеляза Богоявление със Света Литургия, отслужена в църквата „Св. Успение Богородично” и литийно шествие до крайбрежието, където бе извършено ритуално хвърляне на кръста във водите на морето.

Днес в ледените води край Несебър скочиха 17 смелчаци на различна възраст. Пръв до кръста, за втора поредна година, достигна 18-годишният Веселин Йовчев - състезател на клуба по ветроходство на Несебър.

Момчето сподели, че еуфорията и усещането от спасяването на богоявленския кръст са несравними. За новата година той си пожела преди всичко здраве – за себе си и за своите близки. Победителят получи от Община Несебър парична награда, икона и подаръчна торбичка. За всички останали участници, включили се в тържествения ритуал, също имаше подаръци.

Традицията на Йордановден да се вадят водорасли от морето и да се носят вкъщи бе спазена и тази година. Този ритуал е свързан с вярата, че на Богоявление всичко, което излиза от водата е с целебна сила. При болест водораслите се палят и с тях се прекадява къщата.

На днешната светла дата и в Обзор бе спазена богоявленската традиция. В храме „Св Йоан Предтеча“ беше отслужена тържествена литургия от свещеноиконом Йордан. Въпреки сковаващия студ и леден вятър, трима младежи се осмелиха да се хвърлят в студените води на бурното море. Юнаците смело нагазиха сред ледените вълни, като пръв до кръста стигна Иван Петров на 28г. от гр. Обзор.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега