Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Важно за влизащите в България от страни, които попадат в "червени зони"

Важно за влизащите в България от страни, които попадат в "червени зони"

По-рано днес главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев даде брифинг пред медиите с подробно обяснение за граничния здравен контрол и новите правила за влизане в страната.

Считано от 00,00 ч. на 19.07.2021 г., български гражданин или лице със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България или член на неговото семейство, в т.ч. и деца, независимо от тяхната възраст, които пристигат в страната от държава, попадаща в т.нар. „червена зона“ и не представят на органите на граничния здравен контрол отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода на полимеразна верижна реакция, считано от датата на пробонабиране (вписана в цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или на аналогичен документ, съдържащ същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС), се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор. Това съобщават от здравното министерство.

По-рано днес главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев даде брифинг пред медиите с подробно обяснение за граничния здравен контрол и новите правила за влизане в страната. По думите на доц. Кунчев това, което се знае до момента, е, че от днес със заповед на министъра на здравеопазването се актуализира списъкът на държавите по цветови зони и на държавите, за които е налице информация за установена значителна негативна промяна в епидемичната ситуация. 

"В „червена зона“ вече попадат и Република Кипър, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Кралство Испания, Фиджи и Емирство Кувейт. Гражданите на тези страни няма да бъдат допускани на територията на България.", заяви доц. Кунчев.

Той обясни, че всички български граждани имат право да влязат в страната, независимо какви документи носят. „Ако те имат предварителни изследвания, това е по-добрият вариант. За тези, които нямат, ние изискваме PCR тест. Ако нямат такъв, се поставят под карантина за десет дни. В случай, че си направят веднага изследване, след влизането и изпратят документите по електронен път, карантината се отменя”, обясни още доц. Кунчев.  Главният държавен здравен инспектор коментира, че PCR тестът е допълнителен механизъм, който ще се прилага за пристигащите от страни, представляващи заплаха. Така се гарантира, по думите му, че лицето не е развило или не е носител на заболяването.

„Европейският сертификат за ваксинация дава много по-голяма свобода за придвижване, особено в рамките на Европейския съюз. Изключения са страните, които са достигнали висока заболеваемост - Кипър, Великобритания и Испания. Движението от всички останали страни, с наличието на такъв сертификат, е свободно”, уточни още доц. Кунчев.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега