Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Вирусолог от БАН: Няма данни за мутация на Covid-19 с по-тежко протичане или по-висока смъртност

Вирусолог от БАН: Няма данни за мутация на Covid-19 с по-тежко протичане или по-висока смъртност

"Медицинските специалисти - лекари, зъболекари, от десетилетия работят с маски часове наред, така че това не е толкова опасно", аргументира се вирусологът относно това дали честото носене на маски крие рискове за здравето.

"Covid-19 е нов вирус и ние наистина няма как да знаем какво ще се случва с него. С грипния вирус сме от векове, имали сме много повече време да се адаптираме, докато с новия коронавирус не е така. Коронавирусът показва по-голяма стабилност в сравнение с грипния вирус, два пъти по-ниско е нивото на мутиране. В момента няма вариант на вируса, мутация, за която да имаме данни, че е свързана с по-тежко протичане или по-висока смъртност". Това обясни в ефира на БНТ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

"Причините за ръста на новозаразени през последните дни са комплексни, но най-важната е, че всички вече се завърнахме на работните си места, прекарваме голяма част от времето си в закрити помещения. През лятото и слънцето помага много със своите ултравиолетови лъчи", обясни вирусологът.

По думите й, тежестта на клиничната картина зависи както от самия вирус така и от нас - хората, от нашата имунна система и генотип. По въпроса дали трябва да има затягане на мерките, проф. Александрова препоръча те да се спазват, особено носенето на маски и спазването на физическа дистанция.

"Нека се сетим, че медицинските специалисти - лекари, зъболекари, от десетилетия работят с маски часове наред, така че това не е толкова опасно", аргументира се вирусологът относно това дали честото носене на маски крие рискове за здравето.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега