Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Вижте новите цени на билетите за градския транспорт в Бургас

Вижте новите цени на билетите за градския транспорт в Бургас

Модерна eлектронна билетна система ще бъде въведена през юни в градския транспорт на Бургас. Тя е част от изпълнението на проекта "Интегриран градски транспорт на Бургас" и ще позволява прикачването на пътниците от един автобус на друг, без допълнително заплащане, което е основната разлика в сравнение със сега действащата система, базирана само на единични пътувания. Това стана ясно днес при представяне на новата електронна билетна система и новата транспортна схема в Община Бургас.

Модерна eлектронна билетна система ще бъде въведена през юни в градския транспорт на Бургас. Тя е част от изпълнението на проекта "Интегриран градски транспорт на Бургас" и ще позволява прикачването на пътниците от един автобус на друг, без допълнително заплащане, което е основната разлика в сравнение със сега действащата система, базирана само на единични пътувания. Това стана ясно днес при представяне на новата електронна билетна система и новата транспортна схема в Община Бургас.

Най-голямата новост в интегрираната билетна система ще бъде въвеждането на електронна карта за градския транспорт с няколко разновидности - еднократен билет за пътуване в едно превозно средство, интегриран билет с времеви лимит за пътуване в цялата градска мрежа, транспортни продукти за определени групи на преференциални цени /учащи, пенсионери/, за семейни и групови пътувания, и др. Картите ще бъдат различни по вид и цвят, според намаленията и сроковете на валидност. Електронната карта ще може да се купи от касите на Транспортна къща, автогара Юг, автогара Запад и терминал "Меден рудник".Електронната карта ще се зарежда от автомати за карти и продажба на билети /т.нар. вендинг машини/.

Те ще бъдат разположени на 7 ключови места в града - по една на автогара Юг, терминал "Меден рудник", автобусни станции "Изгрев" и "Славейков", Централна автобусна спирка и две на спирката на МБАЛ. Вендинг машините ще предлагат зареждане на пластик картата, проверка на сумата в нея и купуване на билет, който също ще бъде във вид на карта.Електронната карта дава редица предимства - при загуба тя се блокира и се издава нова със сумата, с която е била заредена старата; при изтичане на месеца средствата в картата се прехвърлят в следващия; възможности за ползване на максимален брой транспортни линии без оскъпяване; справедливост по отношение на цената, обвързана с реалния брой пътувания и според индивидуалните нужди; в бъдеще смарт карта ще дава допълнителни възможности, като посещение в музеи, туристически забележителности, велосипед под наем, синя зона и др.

Освен това новата система ще дава възможност за купуване на карти за еднократно или многократно пътуване от вендинг машините, както и сегашния хартиен билет за пътуване от шофьора.Цената на еднократното пътуване с електронна карта става 0,95 лв. За тази сума може да извършите пътуване с един, два, дори три автобуса, но в рамките на 45 минути.Община Бургас ще запази както досега преференциалните условия и цени на правоимащите групи - ученици, студенти, пенсионери. Това означава, че еднократното пътуване на един ученик вече ще струва само 0,20 лв. Картите ще започнат да се издават още през май или месец по-рано, за да имат време гражданите да се снабдят с тях.

Новата билетна система ще функционира паралелно със старата, за да се даде време на хората да свикнат с нея. "Най-важното, което бургазлии трябва да разберат, е, че картата ще е по-изгодна от еднократния билет, с който са свикнали досега. Тя няма да изгаря в края на месеца, а ще отчита само реалните ви пътувания. За туристите и гостите на града ще бъде запазена възможността за купуване на хартиен билет от шофьора, както досега, но на по-висока цена.

Ако билетът бъде закупен от водача на борда на автобуса, цената става 1,50 лв. Закупеният от шофьора за времето от 0.00 до 4.30 часа билет ще бъде на стойност 2 лв. Времевият билет (стойност за едно пътуване за определено време с ползване на повече от едно превозно средство) с електронна карта ще струва 1 лв., а закупен от водача - 2 лв. Цената на билет за нередовен пътник ще е 20 лв.

Целта е да бъде преустановена сегашната практика билетите да се купуват в автобусите, а да се използват електронните карти за еднократно или многократно зареждане, които дават по-ниска цена и редица предимства. Жителите трябва да прибягват до по-скъпия билет само в краен случай, защото това ще забави потеглянето на автобуса и ще разсейва шофьорите", сподели зам.-кметът Красимир Стойчев.

На борда на автобусите вече са монтирани устройства за контрол - т. нар. "валидатори". Те ще дават възможност на пътниците да следят плащанията с картите и ще предупреждават за достигнат минимум от билети в електронната карта. Пътниците ще се качват само от първа врата  на автобуса, като валидират пътуването всеки път, когато се качват на него само с едно приближаване на картата до валидатора.

Освен зам.-кметът Красимир Стойчев, в представянето на проекта на новата билетна система участваха още директорът на "Бургасбус" Петко Драгнев, служители от звено "Интегриран градски транспорт" и  ОП "Транспорт".Представянето на новата електронна билетна система продължава със срещи с гражданите от 18.00 ч. в НХК в ЦГЧ /12.04/, зала "Младост" в "Славейков" /13.04/, зала "Никола Станчев" в "Меден рудник" /14.04/ и "Бойчо Брънзов" в "Зорница" /15.04/.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега