Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Прекомерното излагане на слънце може да доведе до недостиг на витамин D

Прекомерното излагане на слънце може да доведе до недостиг на витамин D

Температурите вървят нагоре, все повече слънчеви дни ни карат да излезем от дома или офиса и да прекараме възможно най-много време на открито. Повечето от хората подценяват силата на пролетното слънце и оставят слънцезащитната грижа за кожата за лятната отпуска. Оказва се, обаче, че продължителното стоене на слънце може да бъде колкото полезно, толкова и опасно, при това не само през лятото.

Температурите вървят нагоре, все повече слънчеви дни ни карат да излезем от дома или офиса и да прекараме възможно най-много време на открито. Повечето от хората подценяват силата на пролетното слънце и оставят слънцезащитната грижа за кожата за лятната отпуска. Оказва се, обаче, че продължителното стоене на слънце може да бъде колкото полезно, толкова и опасно, при това не само през лятото.

Витамин D е изключително важен за здравето ни и силата на костите ни. Приемаме го с някои храни като риба, яйца и месо, но най-голяма част от този витамин тялото ни произвежда при излагане на пряка слънчева светлина. Според разпространеното схващане, краткотрайното излагане на слънце е много полезно за синтезирането на този съществено важен секостероид.

Скорошни изследвания, обаче, показват, че прекомерното излагане на слънце може да има обратния ефект - да доведе до недостиг на витамин D в организма ни. Учени от Университета Пернамбуко в Бразилия изследвали около 1 000 души на възраст между 13 и 82 години. Доброволците прекарвали дълго време навън, без да използват продукти за защита от слънчевите лъчи.

Около 72% от тях страдали от недостиг на витамин D, пише "Daily Mail". Голяма част от тях прекарвали по-малко време на слънце, но сред хората с дефицит имало и такива, които се излагали твърде дълго на слънчевото лъчение всеки ден. Според авторите на изследването, една от причините за това е тенът, който кожата развива, за да блокира вредните ефекти от слънцето. Загарът спирал и повишаването на нивата на витамин D в кръвта.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега