Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Вълчев: Изпитът след 10-и клас не е "матура"

Вълчев: Изпитът след 10-и клас не е "матура"

От догодина десетокласниците ще държат по четири изпита.

"Изпитът след 10-и клас не е елиминаторен, подчерта Вълчев. От него не зависи продължаването в 11. клас, той не е матура. Изпитът ще даде свидетелство след 10 клас, което ще е необходимо, ако децата искат да кандидатстват в друго училище, тъй като ще има допълнителен план прием". Това обясни просветният министър Красимир Вълчев в ефира на БНТ.

Както вече Ви информирахме, от догодина десетокласниците ще държат по четири изпита - два от тях задължителни по БЕЛ и математика, а другите два - по желание - по чужд език и информационни технологии.

Към момента от МОН все още подготвят структурата на препитванията, но по всяка вероятност те ще представляват тест с въпроси с избираем или отворен отговор. Продължителността ще бъде 90 минути. По литература ще са дават само българските автори, изучавани от осми до десети клас. Чрез изпитите по желание пък учениците ще могат да получат сертификати за владеене на език и дигитални умения.

Междувременно, продължават и реформите на МОН в духа на практическото обучение. Амбициите са образователната система да бъде пренастроена, така че да дава поле за изява на "по-креативни учители, които насърчават децата да мислят", посочи още министърът.

"Тази промяна предполага по-малко да се следва учебника, повече да се насочи образованието към уменията, всички инструменти - квалификацията и оценяването трябва да бъдат променени, контролът", заяви Вълчев.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега