Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

По четири матури ще държат десетокласниците от догодина

По четири матури ще държат десетокласниците от догодина

Предстоят промени и в матурите за 12 клас!

По четири матури ще държат десетокласниците от догодина. Две от тях ще бъдат задължителни - по предметите БЕЛ и математика, а другите две - по желание - по чужд език и информационни технологии, предава БНТ. Изпитът по български ще е тест от въпроси с избираем или свободен отговор, ще се създава и текст. По математика изпитът също ще е тест с различни по вид задачи. Времетраенето по всяка вероятност ще бъде 90 минути.

"По литература ще са дават само българските автори, изучавани от осми до десети клас. Чрез изпитите по желание пък учениците ще могат да получат сертификати за владеене на език и дигитални умения", коментира Евгения Костадинова от МОН през Националната телевизия.

На тестовете ще се пишат точки, които няма да се превръщат в оценки, допълни тя и посочи, че тези точки, резултатите им, ще бъдат записани в Удостоверението за завършен Първи гимназиален етап. В него ще влизат още средноаритметичните оценки по предметите от осми, девети и десети клас, като то ще дава възможност на учениците, които желаят, да започнат работа.

"Те са вече на 16 и образованието нататък не е задължително. Ако пожелаят обаче по-късно отново могат да се върнат в системата", допълни Костадинова. Учениците, които продължат в 11 и 12 клас ще имат или професионално, или профилирано образование. Ще се учат само няколко най-важни общообразователни предмета - български, математика, чужд език, гражданско образование, физическо, но ще има най-различни профили от по три или четири предмета.

Ще има промени в матурите. Те ще са две задължителни - едната български език на общообразователно ниво, другата - профилиращ предмет. В дипломата за средно образование ще влизат само оценките от 11 и 12 клас и матурите.

Тазгодишните деветокласници ще бъдат първия випуск, който ще има Национално външно оценяване в десети клас.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега