Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Врабчебройците преброиха 4627 врабчета през уикенда

Врабчебройците преброиха 4627 врабчета през уикенда

В събота у нас се проведе четвъртото издание на кампанията „Ние броим врабчетата“ на Българско дружеството за защита на птиците.

В събота у нас се проведе четвъртото издание на кампанията „Ние броим врабчетата“ на Българско дружеството за защита на птиците. Участниците успяха да преброят общо 4 627 птици на 497 различни места.

За втора поредна година едва 80 от 497 места, на които е проведено преброяването, са в София. В първите две издания на „Ние броим врабчетата“ болшинството от участниците бяха от столицата. И тази година врабчета са броени в много повече на брой малки и по-големи населени места в цялата страна.

Друг нов момент е, че повечето от тези локации, посочени от доброволците, включили се в преброяването, са „къща с двор“. Това са 181 места от общо 497. Следващите най-често посещавани места за проследяване числеността на врабчетата в страната са междублоковите пространства, паркове с дървета, тихи улици и поляни с храсти.

Очертава се това да са и най-предпочитаните места за живеене и за гнездене на врабчетата в страната, защото в последните три издания на кампанията, това са локациите с най-много наблюдавани врабчета и почти без нулеви резултати от тях, т.е. наблюдавани са най-често домашно или полско врабче или двете заедно.

Запазва се тенденцията най-голям дял от всички регистрирани птици да се пада на домашното врабче – 75% или общо 3499 домашни врабчета. Следвани от полското врабче, което е с 3% повече от миналата година или 21 на сто спрямо всички преброени птици или 999 полски врабчетата. Интересен е фактът, че със всяка изминала година броят на наблюдаваните полски врабчета намалява. При третият вид – испанското врабче има закономерност в числеността му, отчитана от доброволците, взели участие в кампанията „Ние броим врабчетата“. Вече три години делът му спрямо общия регистриран брой врабчета е около 3%. Разбира се, това има своето обяснение, защото испанското врабче не е така широко разпространено, както другите два вида.

В събота броене на врабчета е проведено в 497 локации, което е с 79 места повече в сравнение с миналата година, когато доброволци са излезли в 418 места. Всяка година тази цифра варира, но е радостен факта, че точките за броене на врабчета се увеличават и то от различни населени места в цялата страна.

За съжаление не е малък броя на локациите, в които не е наблюдавано нито едно врабче – това са 138 от 497 места или 27%. През миналата година врабчета не са установени в 33 на сто от местата, в които е проведено преброяването, а година по-рано в 21% от общия брой. Тази силна вариация в цифрите се дължи на различни фактори.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега