Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Възстановяват "Старата Фрегата" в Бургас

Корабът ще допълва ансамбъла на Морската гара
Възстановяват "Старата Фрегата" в Бургас

Един от класическите символи на Бургас – „Старата Фрегата”, ще се възроди за нов живот, буквално от пепелта. Живописният дървен кораб, останал само като носталгия от старите снимки и картички, отново ще се превърне в любимо място за срещи и разходки, ще посреща туристите, които слизат на българска земя от круизните кораби, ще бъде типичната бургаска емблема на морския бряг.

Един от класическите символи на Бургас – „Старата Фрегата”,ще се възроди за нов живот, буквално от пепелта. Живописният дървен кораб, останал само като носталгия от старите снимкии картички, отново ще се превърне в любимо място за срещи и разходки, щепосреща  туристите, които слизат набългарска земя от круизните кораби, ще бъде типичната бургаска емблема наморския бряг.  

Възкръсването на култовия символ е инициирано отБургаската областна управа и подкрепено от общината, която се ангажира “СтаратаФрегата” да бъде включен в общия градоустройствен план.  Районът попада в Зоната за обществен достъп,популярна като проект „Супер Бургас”. Зоната обхваща част от Пристанище Бургас,ж.п.възел Бургас и Централна градска част и предвижда улесняване на достъпа доморето чрез схемата: ж.п.гара Бургас, автогара „Юг” и ул. „АлександърБатенберг”. Единият от бъдещите подходи към Морска гара ще бъде именно крайфрегатата.

Възстановената уникална гемия ще запознава съвременните жители игостите на града с миналото и традициитена Стария Бургас още при стъпването на български бряг и влизането в града. „Старата Фрегата” е закотвена трайно на сушата преди повече от 60 години. Култовотозаведение бързо се превръща в една от легендите на Бургас. Магнетизмът накораба и неповторимото му великолепие остават запечатани и в кино-шедьовъра„Опасен чар”. Точно на легендарната му палуба Невена Коканова и Тодор Колев пресъздаватедна от вечните сцени на българското кино.  

Преди десетилетия корабът беше превърнат в популяренресторант – атракция на „Балкантурист”. От 1995 г. е предоставен за управлениена тогавашния „Приморец турист”. След 10-ти ноември 1989 г. „Старата Фрегата”постепенно запустява, заедно с целия южен участък на Морската градина.Постепенно ценният паметник на морското ни дело се превръща в свърталище нанаркомани и клошари. Драмата завършва с предизвикания, вероятно от бездомници,пожар през май 2011 г. Щетите са големи, според специалистите, защото целияткораб е бил построен преди много години от ценното тиково дърво.  

Проектът за възстановяване на ресторант „Старата Фрегата”,чрез включването му в общия градоустройствен план на Бургас и с параметрите насъществуващия символ, закономерно се вписва в крайморския ансамбъл СтариятБургас – Гранд хотел „Приморец”. Пространството около култовата гемия в часттаси към морето е решено ненатрапчиво, като преходът към алеите и зеленината на Морската градина е незабележим. 

Подобен е и подходът към зоните на СтарияБургас и Морската гара, което отрежда на възкресения дървен кораб ключово мястопри реализирането на зоната за обществен достъп до транспортния възел,обединяващ трите видове превоз – железопътен, автобусен и морски.

Новата европейска визия на Бургас предвижда градът дасе отвори към морето, да се изградят пасажерските и яхтените пристанища, крайкоито да кипи живот. Само след година в този район ще се отвориалеята, по която гражданите и туриститена Бургас ще стигат до и от пристанището.Освен, че там ще акостират големите криузни лайнери, ще има и яхтено училище,което ще работи целогодишно. „Старата Фрегата” ще грейне с цялата си прелест,за да допълни по прекрасен начин този ансамбъл, съчетаващ миналото и традициитес бъдещето и модерното лице на морския Бургас.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега