Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Храм с благодат от Атон осветиха в Крайморие

Храм с благодат от Атон осветиха в Крайморие

В Бургас бе осветен нов храм, който е благословен със светогорска благодат и така се явява духовна част от Зографския манастир. Църквата е в крайбрежен квартал, който доскоро бе с. Крайморие и за пръв път има свой храм.

В Бургас бе осветен нов храм, който е благословен със светогорска благодат и така се явява духовна част от Зографския манастир. Църквата е в крайбрежен квартал, който доскоро бе с. Крайморие и за пръв път има свой храм. В основите на сградата са положени основен камък и пръст от българската светиня „Св. Георги Зограф” в Света гора.

Църквата бе кръстена на името на преподобния „Св. Пимен Зографски”, който е започнал духовния си подвиг в Зографския манастир и един от най-големите светци-българи.

По-рано днес с литургия, водена от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, бе осветена новоизградената православна църква. Специално за освещаването на храма от Атон пристигна игуменът на Зографския манастир, Негово Високо Преподобие Архимандрит Амвросий.

В присъствието на представители на висшия клир от региона, на кмета на Бургас Димитър Николов и хиляди миряни, Директорът на НИМ проф. Божидар Димитров дари на храма частица от Светия кръст. Той обясни, че подаръкът е от името на Премиера Борисов, а лично от свое име дарява икона с образа на първия български светец - цар Тервел.

Култът към този светец трябва да бъде възстановен, особено в района на Южното Черноморие, за чието завоюване в миналото заслуги има точно Тервел, каза Димитров. След него министърът на финансите Симеон Дянков дари на новопостроената църква икона на „Св. Св. Кирил и Методий”.

Храмът в Крайморие е единственият в страната, който е избрал свети Пимен за свой патрон, след като от Зографския манастир са дали съгласие за това. Свети Пимен е живял през 16 век, замонашил се е в Света гора, но е известен с това, че е организирал възстановяването на разрушените български църкви през османското владичество.

След като през 2009 г. игуменът на Зографския манастир взе участие в полагането на основния камък на новата църква, сега българската света обител ще продължава да я подпомага. В църквата вече има иконостас, дело на дърворезбаря Динко Григоров от Дряново. Иконите за него ще бъдат дарени също от манастира „Св. Георги Зограф” в монашеската република.  

Изцяло на дарителство, предимно от досегашните спонсори, ще се разчита и за вътрешното зографисване. Църквата има крипта, която ще съхранява старинни икони, дарение от храм  „Св. Богородица” в Бургас. По проект е предвидено в двора на църквата да бъде построено православно неделно училище. 100 000 лева за неговото изграждане и оборудване е обещала държавата в лицето на министър Дянков.

Курбан за здраве последва тържественото освещаване, а за настроението на гостите се погрижи танцовият ансамбъл „Крайморие” към местното читалище.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега