Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Хванаха крадците на кабели, оставили без ток МБАЛ-Бургас

Хванаха крадците на кабели, оставили без ток МБАЛ-Бургас

Общо 13 мъже от бургаските квартали „Горно Езерово” и „Победа” са задържани от служителите на сектор „Криминална полиция” при Пето Районно управление „Полиция”– Бургас във връзка с извършените две кражби на електрозахранващи кабели, осъществени в района на МБАЛ – Бургас, съобщават от полицията.

Общо 13 мъже от бургаските квартали „Горно Езерово” и „Победа” са задържани от служителите на сектор „Криминална полиция” при Пето Районно управление „Полиция”– Бургас във връзка с извършените две кражби на електрозахранващи кабели, осъществени в района на МБАЛ – Бургас, съобщават от полицията.

Първият случай на кражба е констатиран на 04.09.т.г. около 02.00 ч., когато полицейски автопатрул при Пето Районно управление „Полиция”– Бургас забелязал в района на МБАЛ Бургас петима мъже, носещи кабел. Когато видели полицаите, мъжете захвърлили кабела и побягнали. След преследване и заградителни мероприятия, е задържан 28-годишният Р.М. от Бургас. При извършения оглед е констатирано, че захвърления четирижилен меден кабел е с обща дължина 128 м. / 4 парчета от по 32 м./.

Първоначално не е било установено, откъде е взет намерения проводник, като въпреки проверката в района на болницата, а и на други близкоразположени обекти, липси не са констатирани. В резултат на проведените допълнителни оперативно-издривателни мероприятия е установено, че проводниците са отнети от шахта за резервното ел. захранване на МБАЛ – Бургас, като извършители на деянието освен задържания Р.М. са А.М., 41-годишен, Н.Т., 46-годишен, С.К., 31-годишен и Б.Х., 20-годишен, и четиримата от Бургас. По случая са проведени разпити, извършени са два следствени експеримента, изготвени са ел. техническа и одорологична експертизи.

По данните от оценъчната експертиза стойността на отнетия кабел е в размер на 23 552 лв. Вторият  случай на кражба е осъществен на 12.11.т.г. около 23.45 ч., когато в Пето Районно управление „Полиция”– Бургас е получено съобщение, за това че неизвестни лица са извършили кражба на меден проводник, захранващ МБАЛ - Бургас, вследствие на което е преустановено захранването по електропреносната мрежа на «Хирургическия корпус».

Установено е, че около 22.00 ч. прекъснало електрозахранването към родилното отделение на МБАЛ – Бургас, като е констатирано, че има откраднат захранващ кабел с обща дължина около 60 метра многожилен кабел. В трафопоста е проникнато от канализационна шахта, намираща се в района на болницата. От последвалата проверка на околността, в района на ж.п. линията, разположена в близост до МБАЛ – Бургас под моста е открита купчина от 30 парчета кабел по 1,50 м. и един кабел от 14 метра. Намереният кабел отговаря на описания откраднат проводник.         

В резултат на проведените бързи оперативно-издирвателни мероприятия от служители на сектор „Криминална полиция” при Пето Районно управление „Полиция”– Бургас са установени и задържани общо шест мъже 22-годишният С.Т., 20-годишният  Я.К., братовчед му – М.К., 25-годишен, 24-годишният М.Ш., 26-годишният В.Т. и 31-годишният Б.Т., всички от бургаските квартали „Горно Езерово” и „Победа”. Мъжете са задържани за срок от 24 часа, като са им повдигнати обвинения. По случая е извършен следствен експеримент, назначени са техническа и оценъчна експертизи, като е установено че стойността на извършената кражба е в размер около 11 000 лв.         

Благодарение прякото ръководство на Бургаска районна прокуратура и в частност Административния ръководител  - прокурор Андрей Червеняков, са установени и задържани и двама от изкупчиците на откраднатите медни ел. проводници – това са Е.С., 39-годишен от и П.А., 34-годишен, и двамата от   Бургас, служители във фирма «Метал +”, разположена в кв. „Победа” с клон в района на местността „Капчето”. Е.С. и П.А. са изкупували системно проводници, откраднати от района на бургаската болница.

По данни на енергетиците, поддържащи ел. мрежата на МБАЛ – Бургас, е установена липсата и на други ел. проводници от резервното / без напрежение/ захранване, поради което не са регистрирани датите на кражбите. Съвместно със сектор „Криминална полиция” и сектор „Икономическа полиция” при ОДМВР – Бургас, Първо и Четвърто Районни управление „Полиция” – Бургас, са извършени претърсвания в домовете и автомобилите на двамата изкупчици, като в последните са намерени и иззети предмети, съотносими към извършените престъпления. Автомобилите са иззети.         

Материалите по случаите са докладвани в Районна прокуратура – Бургас, като срокът на задържане на общо 13-те бургазлии / спрямо които са повдигнати надлежни обвинения/  е продължен до 72 часа, с оглед искане на постоянна мярка „задържане под стража”. Работата по извършените кражби продължава от служители на сектор „Криминална полиция” при Пето Районно управление „Полиция”– Бургас.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега