Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

За какво служат диса клапите?

За какво служат диса клапите?

DISA е система, използвана в приемния колектор на BMW двигателите, базирана на принципа на отделните тръбопроводи.

Ако ви се налага да ремонтирате своя автомобил, трябва да знаете какви части да закупите. Може би се чудите какво са диса клапите? Екипът на Sell Zone ще ви помогне, като изясни какви са принципите на работа на тази част и защо е важен нейният монтаж. Някои от моделите коли, които имат диса клапа, са БМВ E46, E60, E90, E91, E93.

Общи принципи на работа с DISA

Мощността и динамиката на двигателя до голяма степен зависят от качеството на пълнене на цилиндрите. Въздушната маса, засмукана в резултат на движението на буталата, започва да трепти. От друга страна, има суперпозиция на тези колебания, дължащи се на пика на налягането.

Логично е да се приеме, че с консистенцията на въздушните вибрации с времето на отваряне и затваряне на всмукателните клапани е възможно да постигне по-пълно пълнене на цилиндрите с въздух, така нареченият ефект на тласък, който от своя страна ви позволява да изгаряте повече гориво за единица време и по този начин да увеличите мощността на двигателя.

За регулиране на параметрите на колебанията във въздушния поток се използва методът за промяна на дължината на всмуквателните тръби чрез блокирането им по време на различни режими на работа на двигателя с помощта на заглушител.

Геометрията на всмукателния въздуховод се променя чрез превключване на всмукателния колектор с помощта на два сервомотора DISA и един вибрационен канал във всмукателната зона.Всяка серво диса се задвижва от съответния електрически мотор. Тези задвижвания се различават по размер. Серво задвижване 2 е разположено в допълнителна вибрационна тръба, а серво задвижване 1 се намира във всмукателния колектор пред нея.

Как работи системата Диса на BMW?

За да приложат идеята за регулиране на параметрите на колебанията на въздушния поток, инженерите на BMW използват отделни тръбопроводи с променливо напречно сечение с възможност за бързото им превключване помежду си:
  • дългите тръбопроводи, или тези с малко напречно сечение, ви позволяват да увеличите въртящия момент при средни обороти на двигателя;
  • къси тръбопроводи или такива с голямо напречно сечение увеличават въртящия момент при високи обороти.
По този начин, за да се постигне равномерна стойност на въртящия момент при средни и високи скорости на двигателя, е необходимо да се осигурят дълги (тесни) тръбопроводи при средни скорости и къси (широки) при високи.Това се постига посредством клапа, която разделя два участъка от тръбопровода в средни режими (като по този начин ги свързва в един дълъг канал) и, отваряйки се, ги комбинира в един кратък канал при високи скорости.

Принцип на действие на изпълнителната единица disa

Диса блокът е вакуумен механизъм, управляван от електромагнитен клапан, който е сигнализиран от ECU на двигателя.При средни скорости, блокът за управление на дава сигнал на клапана, който отчита диафрагмена кухина на диса възела с вакуум в колектора за прием, като по този начин затваря клапата.

Когато скоростта се увеличи, Екю престава да подава напрежение на клапана, а мембранната кухина комуникира с атмосферата, клапата се връща в първоначалното си отворено положение под действието на пружината.За да се предотвратят бързи промени в позициите на клапата (вибрации) по време на преходни режими, честотите на отваряне и затваряне на клапаните се компенсират един спрямо друг (т.нар. "хистерезисен ефект").

За безопасната работа на системата в случай на повредата на отделни елементи е отворена основната позиция на клапата, която позволява постигането на повече въртящ момент в неработеща система при високи скорости (при изпреварване и т.н.).Според екипа на sellzone.bg, подобно на всички Диса системи, BMW е подобрено с течение на времето, а днес за нови двигатели се използват две клапи.

*Платена публикация
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега