Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

За първи път в България! Поставиха сателитен предавател на къдроглав пеликан в Бургас

За първи път в България! Поставиха сателитен предавател на къдроглав пеликан в Бургас

Това е първият къдроглав пеликан с предавател в България.Предавателят тежи 33 грама. Поставен е на участък от крилото на птицата, където да не създава неудобство при полет и плуване.

На 22 февруари екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) успешно улови и постави сателитен предавател на къдроглав пеликан в района на Атанасовското езеро край  Бургас. Това е първият къдроглав пеликан с предавател в България.Предавателят тежи 33 грама. Поставен е на участък от крилото на птицата, където да не създава неудобство при полет и плуване. 

Екипът на БДЗП маркира пеликана и с цветни пръстени, като измери теглото му, дължината на крилете, клюна, краката и опашката за целите на проучването на вида. Събраната информация ще е от изключителна важност за неговото опазване. Веднага след манипулацията къдроглавият пеликан бе освободен и към момента данните от предавателя показват, че все още е в района, като нощува и се храни в различни части на бургаските езера.Това е четвъртият уловен за този сезон къдроглав пеликан от експертите на БДЗП. 

Останалите птици, които са маркирани само с цветни пръстени, също бяха наблюдавани на терен от екипа и изглеждат в добро здравословно състояние.Улавянето и маркирането на възрастни пеликани се прави за първи път в България и е голям напредък в изследването на този рядък вид. Чрез данните от пръстените и сателитната телеметрия ще разберем повече за екологията и заплахите за къдроглавия пеликан, което ще ни помогне да планираме и предприемем бъдещи природозащитни мерки за неговото опазване, коментират от БДЗП.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега