Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Закопчаха трима софиянци за имотни измами

Закопчаха трима софиянци за имотни измами

Трима софиянци на възраст между 29 и 47 години са задържани за изготвяне и използване на неистински документи с цел придобиване на собственост на юридически лица, чийто собственик на капитала са чужди граждани.

Трима софиянци на възраст между 29 и 47 години са задържани за изготвяне и използване на неистински документи с цел придобиване на собственост на юридически лица, чийто собственик на капитала са чужди граждани. Задържането е в резултат на специализирана полицейска операция, проведена от служители на “Икономическа полиция” при Главна дирекция “Национална полиция” и сектор “Икономическа полиция” при ОДМВР – Бургас, под прякото ръководство на Бургаска районна прокуратура.         

Разследването стартира по няколко сигнала за извършване на измами с недвижими имоти, като имотите - предмет на измамите са собственост на дружества, чиито собственици и управители са чуждестранни граждани. Съгласно извършените в българското законодателство промени крайният срок за извършване на пререгистрация на фирмите в Търговския регистър е предвидено да изтече на 31.12.2011 г. Ако не е направено искане за пререгистрация до тази дата, дейността на търговските дружества и кооперациите се прекратява, считано от 01.01.2012 г.

Извършените разпоредителни сделки с имуществото на търговското дружество с прекратена дейност биват нищожни, като в този случай е необходимо да се назначи ликвидатор на търговското дружество. В повечето случаи, като такъв се вписва служебно назначен ликвидатор от съответния съд. В тази връзка софиянците преценили, че могат да извършат измами с недвижими имоти, собственост на непререгистрирани дружества, като следвали следната схема: снабдявали се със списък на непререгистрираните дружества в съответния съдебен район и откривали тези дружества, които са собственост на чужди граждани и на партидата, на които се води някакъв недвижим имот.

След като дружеството с недвижим имот било набелязано, се съставял неистински документ – предварителен договор за покупко-продажба, без нотариална заверка, сключен между физическо лице – съучастник в измамата, играещ ролята на купувач и чуждия гражданин, собственик и управител на непререгистрираното дружество, чиято собственост е имотът. Подписът от името на продавача – чуждият гражданин, се полагал в предварителния договор или като се имитирал истинския подпис, или с помощта на компютърна технология (сканирал се подпис и се полагал на необходимото място).

Задължително в предварителния договор изрично е записано, че цялата договорена сума е изплатена изцяло в брой в момента на подписване на договора и самия договор служи, като разписка. Задължително било и датата на договора да бъдела преди месец март 2011 г., тъй като нормативно е предвидено след тази дата всички плащания на стойност равни на и над 15 000 лв. при покупко-продажба на недвижим имот да се извършват по банков път. Срокът за сключване на окончателен договор също се определял така, че да е изтекъл преди 2012 г.

След като неистинският предварителен договор бил изготвен, фиктивният купувач на имота на основание чл.19 ал.3 от Закона за задълженията и договорите подавал искова молба до съответния Окръжен или Районен съд (зависи според стойността на иска), като се искало предварителния договор да бъде обявен за окончателен. В съда ищецът представял заверено копие на предварителния договор и от този момент нататък оригиналът на предварителния договор не се появявал никъде повече.

Разглеждайки исковата молба, съответният съд излизал с определение да бъде пререгистрирано дружеството-ответник и спирал временно търговското дело. Съгласно съществуващата нормативна уредба, непререгистрираното дружество следвало да бъде обявено в ликвидация. Тъй като ищецът се явявал кредитор на дружеството, подавал молба до Търговския регистър с искане да бъде вписан, като ликвидатор. Ако това искане бъде уважено, то ищецът (фиктивния купувач) ставал законен представител на дружеството и съответно на ответника, т.е. представлявал и двете страни по сделката. Ако искане било отхвърлено, то съдът назначавал служебен ликвидатор, който обикновено по никакъв начин не могъл да се свърже с чуждестранното лице, собственик на ликвидираната фирма.

Налице бил и трети вариант, в който за ликвидатор е назначаван адвокат, представляващ собственика с фалшиво пълномощно. Във всички случаи до собственика на дружеството не отивали никакви уведомления и той нямал никаква представа, че спрямо фирмата му се водят съдебни дела и някой има претенции към имота му. След като за дружеството се обявявала процедура за ликвидация, съответния съд излизал с решение, според което предварителния договор ставал окончателен и по този начин фиктивния купувач е признат за законен собственик на недвижимия имот. След вписването на решението в Службата по вписвания, ключалките на помещението са сменяни и имота се обявявал за продажба. Евентуалният добросъвестен купувач каквито и справки да извършвал по отношение на имота, приемал всичко за законно, тъй като имало постановено решение на българския съд.          

В резултат на задълбочената полицейска дейност по отношение на извършените три измами с недвижими имоти по описаната схема са задържани 43-годишният А.П., 29 год. Х.Ц. и 47 год. Б.Б. При извършените процесуално-следствени действия /претърсване и изземване/ по образуваните три досъдебни производства, на територията на София са проверени пет обекта и банков трезор. Иззети са неистински документи, неистински печати на нотариус, пари, компютърна конфигурация и телефони. Към момента са иззети вещи, имащи отношения към предмета на разследването, които са приложени към водените досъдебни производства.         

Задържането на А.П., Х.Ц. и Б.Б. е  удължено с прокурорско постановление за срок от 72 часа, като предстои внасяне на искане за разглеждане на постоянна мярка «задържане под стража» в Бургаски районен съд. Работата по случая продължава от служители на сектор «Икономическа полиция” при ОДМВР – Бургас.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега