Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Занаятчии показват майсторлък на фестивал в Бургас

Занаятчии показват майсторлък на фестивал в Бургас

Демонстрации на изработката на карвинг свещи и стъклени фигури могат да видят бургазлии в експоцентър „Флора“ през следващите 4 дни. Майстори от цялата страна се събраха на фестивала на занаятите „Пазители на българския дух“ в Бургас, който бе открит днес.

Демонстрациина изработката на карвинг свещи и стъклени фигури могат да видят бургазлии векспоцентър „Флора“ през следващите 4 дни. Майстори от цялата страна се събрахана фестивала на занаятите „Пазители на българския дух“ в Бургас, който беоткрит днес.

Натържественото откриване бе зам.-кметът Йорданка Ананиева, която поздрави ваванс занаятчиите с техния професионален празник – Петровден, който е на 29юни. Тя пожела фестивалът да се превърне в традиция и всяка година по товавреме бургазлии и гости на морския град да могат да намерят техните уникалнипроизведения в новия екпоцентър.Изложениетобе открито с народни хора в изпълнение на две формации на фолклорен ансамбъл запесни и танци "Атанас Манчев" при народно читалище „Пробуда“.

„Гостуватмайстори от цялата страна, които са творили със златните си ръце и с цялаталюбов на големите им сърца“, обясни Майя Стоянова, председател на Регионалназанаятчийска камара – Бургас.Зам.-кметътЙорданка Ананиева се посети щандовете на цялото изложение. Тя пробва уникалнитешапки на дизайнерката Ирина Сардарева и се сдоби с малка икона и колие.Повреме на изложението демонстрации прави Нина Маринова от Варна, която изработвауникални карвинг свещи. Те са многослойни и се изрязват още докато са топли,обясни майсторката.

Следобяд ще направи демонстрации на изкуството си и Владимир Анисимов от СанктПетербург, който изработва фигурки от топено стъкло.Свещиот пчелен восък и парафин предлага и Любомир Богданов от Плевен. Той започва дасе занимава с пчеларство, само за да може да упражнява занаята си. „Започнахпреди 5 години с 2-3 модела свещи и с 2-3 кошера. Сега имам 60 пчелнисемейства“, сподели той.МигленаПетрова пък изработва бижута от естествени цветя, рисувано стъкло и аксесоари.Цветята отглежда сама, рядко купува и то по-екзотичните видове. Растенията сехербаризират, след което се покриват с полимер – прозрачна смола. Новатаколекция е вече от 3D бижута.Сувенири,пластики и пана от мед изработва Вера Труфева от Сливен. Майсторката също правидемонстрации на щанда си.

ЮлияЧеркезова от варненското село Звездица изработва икони с полускъпоценни камъни– златен калцит и аметист, добити от Източните Родопи.Над40 занаятчии от цялата страна участват във фестивала в Бургас. Със свои щандовеса представени дърворезбари, каменоделци, грънчари, шапкари, везбари, железари,медникари, майстори на ковано желязо, тъкачество, плетачество, плъстарство –сухо и мокро, сарачество, рисуване със старинни техники и естествени багрила.Визложението има металопластики, керамика, карвинг свещи, топено стъкло, чановеи ляти камбани, обработени кристали, икони. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега