Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Започва работа по укрепването на 1968 свлачища в страната

Започва работа по укрепването на 1968 свлачища в страната

Правителството одобри Национална програма за превенция и ограничаване на свлачищата на територията на България, ерозията и абразията на Дунавското и Черноморското крайбрежие за периода до 2020 г. Програмата очертава визията за развитието на политиката за геозащитна дейност.

Правителството одобри Националнапрограма за превенция и ограничаване на свлачищата на територията на България,ерозията и абразията на Дунавското и Черноморското крайбрежие за периода до2020 г.Програмата очертава визията заразвитието на политиката за геозащитна дейност.

В нея са определениприоритетите в геозащитната политика и етапите на реализиране на предвиденитемерки и дейности. Програмата съдържа анализ и оценка на съществуващотоположение, превантивни мерки за намаляване на вредните действия надестабилизиращите фактори, предложения за укрепване на активни свлачища чрезприлагане на ефективни укрепителни и отводнителни съоръжения, както ипредложения за брегоукрепване на засегнати от свлачища и абразия зони поЧерноморския бряг и на зони по Дунавския бряг, засегнати от свлачища и ерозия.

В документа е направена оценка ие предложено разпределение на необходимите средства за противодействие нанеблагоприятните геодинамични процеси; Извършено е категоризиране нагеодинамичните явления и процеси по степен на геодинамична опасност; определениса критериите за приоритизиране: значимост на засегнатите или застрашенитеритории и обекти, степен на активност, териториален обхват, причини ивъзможни последствия от абразионни, ерозионни и свлачищни процеси; икономическацелесъобразност, организацинно-технически възможности и финансови ресурси.

Съобразно тези критериисвлачищата са категоризирани в четири групи в зависимост от степента наактивност и риска, който носят: I група – свлачища занеотложно укрепване; II група – свлачища(терени) за изпълнение на превантивни дейност; III група – свлачища за провеждане на инструменталенмониторинг и IV група – свлачища,подлежащи на периодични огледи.Оценените и приоритизирани по тезикритерии свлачища са общо 1968 за страната към 15.04.2015 г. От тях 103 санововъзникналите от началото на годината, а в 42 вече регистрирани сенаблюдават процеси по активизиране.

От I група – посочени за неотложно укрепване, са 381;свлачищата от II група – за изпълнение напревантивна дейност, са 121; свлачищата от III група са 568, а свлачищата от IV група – 898.Прогнозните финансови средства запроучване, проектиране, укрепване и мониторинг на свлачища на територията настраната на регистрираните до 15.04.2015 г. свлачища, в т. ч. на предизвиканитеот действието на ерозията по Дунавското крайбрежие и абразията по Черноморскотокрайбрежие, посочени в Националната програма и допълнението към нея, възлизатна 929 435 000 лв.

За свлачищата от I група, за които е необходимо неотложно укрепване, вНационалната програма е посочена индикативна финансова стойност в размер 499 860 000лева, разпределена от 2015 г. до 2020 г., а за нововъзникналите свлачища отначалото на 2015 г. до 15.04.2015 г. (103 бр.), е посочена допълнителноиндикативна сума за проучване, проектиране, укрепване и мониторинг в размер на37 300 000 лв., разпределена за 2015, 2016 и 2017 г.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега