Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Нанков: Само за година имаме регистрирани 210 нови свлачища

Нанков: Само за година имаме регистрирани 210 нови свлачища

До края на 2015 г. в страната са регистрирани 2075 броя свлачища, които засягат над 212 000 декара площ. От тях активни са 930, засягащи 55 000 декара земна площ. Над 60% от тях са в урбанизирани територии. Само през изминалата година са установени нови 210 свлачища, засегнали над 3 000 декара площ. Отделно от това през м.г. са се активизирали процеси в 82 стари.

До края на 2015 г. в страната са регистрирани 2075 броя свлачища, които засягат над 212 000 декара площ. От тях активни са 930, засягащи 55 000 декара земна площ. Над 60% от тях са в урбанизирани територии. Само през изминалата година са установени нови 210 свлачища, засегнали над 3 000 декара площ. Отделно от това през м.г. са се активизирали процеси в 82 стари.

Тези данни оповести зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на заседание на Експертния консултативен съвет по въпросите на геозащитната дейност в Република България. В него участват експерти от различни министерства и агенции, както и от НСОРБ, представители на научните и технически среди.

Над 30 свлачища в страната ще бъдат предложени завключване в индикативния списък за финансиране на проекти за укрепване отОперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, съгласно специфични критерии наМетодиката за приоритизиране, посочи още Нанков. Над 56 млн. лв. е ресурсът за борба и превенция на свлачищните процесипо оперативната програма. Финансирането на обектите ще се извърши следзадълбочен анализ и приоритизиране.

През 2014 г. регистрираните нови са били 56, апрез 2013 г. са възникнали 51. Според зам.-министър Нанков обстановката остава тревожна и през тази година. Запървите два месеца са констатирани  4нови свлачища. Единствените области, вкоито няма регистрирани процеси са Ямбол, Стара Загора и Разград.

Нанков обясни, че в процеса наподготовка на процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ попроекта „Превенция и противодействие на свлачищните процеси за ограничаване нариска от тях“ за изпълнение на ОПОС 2014-2020 г. е направена актуализация наМетодиката за приоритизация на обектите на база защитено население и укрепенаплощ. С тази цел са проведени работни срещи с участието на експерти от МРРБ,МОСВ, АПИ, НСОРБ и дружествата за геозащита, които са дали предложения.

До момента по тях са допустими 620 свлачища, коитопокриват критериите. На база на оценки и приоритетизиране ще се изготвииндикативен списък, след което ще се изготви официално предложение зафинансиране на обекти от ОП „Околна среда 2014-2020“ г. Общата стойност напрограмата е за 56 млн. лв., като включените до момента обекти са на стойност 53млн. лв. Николай Нанков отбеляза, че за решаването на проблема със свлачищата енужен сериозен финансов ресурс.

„С възможностите на бюджета и европейскитефондове трябва да работим по укрепването на най-опасните, които крият риск заживота и здравето на хората и застрашават важни инфраструктурни обекти“,отбеляза зам.-министър Нанков.

Той обясни, че заради недостига на финансиранетрябва да се работи по най-важните проекти, за да може с минимален ресурс да сепостигне максимален резултат. Включените до момента приоритетни обекти засягатнад 350 хил. души.  Повече от половинатаот подадените до момента проекти са за социална и техническа инфраструктура.

Следваттези за укрепване на общински пътища, републиканска пътна инфраструктура и др.Сред най - приоритетните обекти са укрепване на път I-8 Хасково- Свиленград в района на км 371, укрепванена главен път Е-79 в района на Ребърково и при Лютидол, укрепване на квартали итехническа инфраструктура в Монтана, Лом, Враца, Видин, Кърджали, Габрово и др.

Анализите ще покажат и кои от свлачищата в странатае нецелесъобразно да се укрепват заради огромния ресурс, който трябва да сеинвестира. За други ще е нужна по-добра обосновка за това дали приложенитемерки ще дадат резултат.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега