Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Започва VІІ международно преброяване на белите щъркели

Започва VІІ международно преброяване на белите щъркели

Днес започва VІІ Международно преброяване на белия щъркел, съобщават от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Подобна мащабна кампания се осъществява веднъж на 10 години. Преброяването ще продължи до 15 юли 2015 г. и ще обхване цялата страна или общо над 5 000 населени места.

Днес започва VІІ Международно преброяване на белия щъркел, съобщават от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Подобна мащабна кампания се осъществява веднъж на 10 години. Преброяването ще продължи до 15 юли 2015 г. и ще обхване цялата страна или общо над 5 000 населени места.

С помощта на доброволци ще бъдат обиколени всички щъркелови гнезда и ще бъдат преброени възрастните птици и техните малки. Ще бъде събрана информация за местонахождението на гнездата, за гнезда, които по различни причини не са били заети тази година и ще бъдат набелязани застрашените гнезда, които в последствие ще бъдат обезопасени с помощта на съответните институции.

Преброяването на белия щъркел се организира от 1930 г. насам, като се прави веднъж на всяко десетилетие и в него участват над 40 държави. Щъркелът е една от птиците, които живеят най-близо до хората и е чувствителен индикатор за състоянието на околната среда. Там където има повече бели щъркели, има повече и по-чисти влажни зони и земеделската земя е с по-малко пестициди.

Преброяването се организира в две поредни лета. Седмото издание започна през лятото на 2014 г. и продължава това лято - от средата на юни до средата на юли. В него ще се включат екипи от над 150 доброволци, координирани от БДЗП, както и представители на Изпълнителната агенция по околна среда към МОСВ, която също е партньор на инициативата.

За първи път Международното преброяване на щъркела е отворено и за широко гражданско участие. С развитието и достъпа до модерните мобилни технологии, всеки от нас може да стане част от подобни големи научни изследвания. Този метод за участие на обикновените хора в събирането на научни данни се нарича citizen science и се тества за първи път в България.

Гражданското участие в VII Международно преброяване на белия щъркел се координира от БДЗП. Гражданите могат да се включат чрез електронна бланка или посредством  мобилното приложение SmartBirds Pro. Подробна информация и начините за участие можете да научите в Портала на белия щъркел.

За да стимулира гражданското участие, БДЗП организира и конкурс в рамките на проекта „Търсенето на щъркела". В него ще бъдат раздадени награди на участници в Международното преброяване в няколко различни категории: Най-много преброени гнезда, Най-подробно изследване, Най-атрактивна снимка/видео на щъркелово гнездо, Награда за спасител на гнездо.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега