Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Зарков съобщи за случаи на неистински документи при кандидатстване за българско гражданство

Зарков съобщи за случаи на неистински документи при кандидатстване за българско гражданство

Министър Зарков припомни още, че за кандидатстващите за българско гражданство на основание произход няма изискване да владеят български език. Според него обаче такова трябва да бъде въведено.

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков съобщи за установени случи на използване на неистински документи при кандидатстване по процедурите за придобиване на българско гражданство. 

„Установили сме и вече сме доказали случаи на представени неистински актове за раждане или други документи, доказващи произход. Събираме цялата тази информация, която ще предоставим на прокуратурата до дни“, посочи Зарков от парламентарната трибуна по време на процедура по неговото изслушване, инициирано от парламентарната група на „Възраждане“. 

„В момента и през последните месеци е изключително засилен контролът върху кандидатите. Само през тази година, за последните четири месеца, Съветът по гражданство е възложил допълнителни проверки по повече от 1000 преписки. Тези проверки се извършат от МВР, както и от Министерството на външните работи, чрез консулските служби. Проблемът с тези проверки е, че те удължават сроковете за произнасяне“, обясни министър Зарков. 

Той съобщи и за констатирани сходни случаи, които определи като „интересен феномен“. 

„Хората, които живеят извън България, предоставят документите си лично, но предоставят тук лице за контакт. В много от случаите хората, предоставили неистински документи, представят едни и същи лица за контакт в България, което говори за известна степен на организираност. Тя е предмет на изследване от други органи, надявам се те да действат“, разясни Зарков. 

Министърът на правосъдието съобщи още за случаи на отменена натурализация, когато по съдебен ред е установено използването на неверни данни от кандидатствалите за българско гражданство. „В рамките на последните няколко месеца, в моя мандат, сме правили такива предложения. Те са били одобрени от президентството и с указ е отнемано българско гражданство“, посочи той. 

Зарков припомни още, че за кандидатстващите за българско гражданство на основание произход няма изискване да владеят български език. Според него обаче такова трябва да бъде въведено. 

Изслушването на министър Зарков е инициирано от парламентарната група на „Възраждане“, откъдето изнесоха свои данни за нарушения. „Научаваме от доста време насам за много сериозни нарушения на Закона за българското гражданство, най-вече за нарушения в производството по Глава V по закона, тоест при подаването на документи от желаещите да придобият български гражданство, както и за начините, при които се провеждат интервютата с кандидатите. Съществуват едни определени адвокатски кантори – повечето са в София, но предполагам, че има и на други места в страната – които уреждат изцяло фалшиви документи, чрез които се „доказва“ български произход на чужденци, желаещи да придобият българско гражданство. Разбира се срещу едни сериозни суми“, обясни народният представител Маргарита Махаева. Тя даде пример с два украински сайта, за които твърди, че за сумата от около 390 евро всеки може да се сдобие със свидетелство за български произход. 

„Бланките са готови, необходимо е само да се попълнят данните на лицето и то се сдобива с чисто нов акт за раждане. От този сайт може да се поръчат и дипломи, каквито пожелаете. Някои агенции пък играят ролята на преводачи по време на интервютата с кандидатите“, каза тя. Народният представител повдигна и въпроса за участието на посредници в подготовката на кандидатурите на чужденци и в самата процедура. 

Източник: БТА
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега