Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Захариева пред ООН: Пандемията от Covid-19 постави под риск правата на жените

Захариева пред ООН: Пандемията от Covid-19 постави под риск правата на жените

„Участието на жените в политиката и в процесите на взимане на решения е от съществено значение".

Пандемията от Covid-19 поставя под риск правата на жените, които са едни от най-силно засегнатите в тази криза. Това предупреди вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева във видео послание, излъчено в Ню Йорк на Срещата на високо равнище по повод 25-та годишнина от създаването на Пекинската платформа за действие. Събитието бе в рамките на 75-ата сесия на Общото събрание на ООН, която тази година се провежда дистанционно.

„По време на тази пандемия жените са сериозно засегнати, особено тези, които работят на първа линия в критично важни сектори като здравеопазване и социалната сфера“, каза Екатерина Захариева. Тя подчерта, че овластяването на жените и момичетата е ключово за просперитета и растежа на всяка страна.

„В контекста на извънредната ситуация заради коронавируса българското правителство увеличи сътрудничеството с неправителствените организации с доказан опит в работа с жертви на насилие. На жени, преживели домашно насилие или други форми на основано на пола насилие, бе осигурена психологическа, юридическа и социална подкрепа“, посочи външният ни министър.

Тя изтъкна усилията на българското правителство за овластяване на жените, което намира израз и в първия приет Национален план за жени, мир и сигурност за периода 2020-2025 г., както и в проекта на Национална стратегия за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете за периода 2021-2030 г.

 „Участието на жените в политиката и в процесите на взимане на решения е от съществено значение. Ние сме особено горди, че България се превърна в шампион по правата на жените в трудовата среда, според ново проучване на Световната банка. Данните показват, че в България близо половината от ръководните длъжности се заемат от жени, както и, че повече от половината от българските учени и инженери са жени“, заяви Захариева.

Във видео посланието си министър Захариева отбеляза необходимостта в световен план да бъде направена равносметка на състоянието на равенството между половете и овластяването на жените, да бъдат извлечени поуки, за да бъде начертан пътя за следващите 10 години, обявени за Десетилетие на действието по целите за устойчиво развитие.

Събитието в ООН по повод 25-ата годишнина от създаването на Пекинската платформа за действие беше под наслов „Ускоряване на осъществяването/реализацията на равенство между половете и овластяване на жените и момичетата”. Това бе първият преглед на напредъка в областта на правата на жените и момичетата в контекста на Програмата за устойчиво развитие до 2030 г. и нейните цели за устойчиво развитие.

Пекинската декларация и платформа за действие бяха приети единодушно от 189 страни през 1995 г. като  очертават глобални политики в ключови сфери като правата на жените и борбата с бедността, насилието над жените.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега