Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Договорено! Заплатите на здравните работници се увеличават

Договорено! Заплатите на здравните работници се увеличават

Основните заплати на лекарите и на целия персонал в лечебните заведения ще бъдат увеличени между 10 и 20%.

Основните заплати на лекарите и на целия персонал в лечебните заведения ще бъдат увеличени между 10 и 20%.  Това става възможно, след като в Министерството на здравеопазването днес бе подписан колективен трудов договор /КТД / между работодатели, синдикати и министерството.

Припомняме, че преди месец не бе постигнато споразумение между преговарящите страни. Общата рамка на КТД се запазва същата, съобщи министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Увеличението влиза в сила със задна дата от първи юли. С 20 процента се увеличават началните основни заплати на медицинските сестри, от 440 стават 540 лева.

Въвежда се доплащане върху ставката за всеки час нощен труд в размер на 1 лв. Увеличава се допълнителното плащане за разположение на всеки час - от 0,20 на 0,50 лв., както и плащанията за хабилитация.    

„Предложихме съвсем нов механизъм – Отрасловият съвет в сектор здравеопазване да разглежда отделно всяко лечебно заведение, което няма финансова възможност за въвеждане на новите начални основни заплати и увеличението на допълнителните трудови възнаграждения. Това води до много по-ефективен контрол както от страна на министерството като отговорно за политиката в здравеопазването, така и от страна на договарящите страни и обществените организации, заяви министър Атанасова.

Договорен е и спорният текст, според който лечебните заведения, които нямат финансова възможност за увеличение на началните основни заплати и увеличението на допълнителните трудови възнаграждения, да доказват това писмено пред отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването.

Отрасловият съвет на свой ред трябва да се произнесе за възможностите за изпълнение на клаузите в КТД за конкретното лечебно заведение, уточни Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега