Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Нутриционисти се обединиха в сдружение, искат професията им да бъде узаконена

Нутриционисти се обединиха в сдружение, искат професията им да бъде узаконена

Целта на неправителствената организация е да даде достъп на гражданите до достоверна информация, свързана с храненето и превенцията на здравето.

Български нутриционисти регистрираха преди дни първото си професионално сдружение. Целта на неправителствената организация е да даде достъп на гражданите до достоверна информация, свързана с храненето и превенцията на здравето.

Първото действие, предприето от организацията още в периода на регистрация, беше да внесе на 5 септември предложение към Закона за здравето с настояване да бъде регулирана професията нутриционист. Към момента законопроектът за изменение и допълнение на Закона за здравето предвижда да бъде извадена думата „диететика“ от списъка на неконвенционалните методи за въздействие върху здравето, тъй като това е медицинска специалност.

"Ние подкрепяме това предложение - става дума за лечебно хранене и сме съгласни, че следва да се прилага само от медицински специалисти. Не сме съгласни обаче с мотивите, които стоят зад предложението, че компетентните хранителни препоръки към населението и провеждането на правилна хранителна превенция са свързани със задълбочени медицински познания", смятат от сдружението.

Квалифицираните нутриционисти са обучени в дълбочина именно в областта на превенцията и тяхната дейност е в полето на правилното хранене, разпространението на достоверна информация за здравословен живот, споделянето на готварски рецепти и др. Програмите, изготвяни от нутриционистите, не са с цел лечение, а с цел подобряване хранителната и здравна култура на населението.

По правило, когато човек желае да разнообрази менюто си и да въведе подходящи за него и семейството му храни, не се обръща към лекар, а търси консултация с нутриционист, убедени са от новосъздадената организация. В защита на своята теза те отбелязват, че в „Национална здравна стратегия 2020“ като необходими са посочени следните мерки: 1) Мултисекторно сътрудничество и включване на храненето в усилията за осъществяване на икономически ефективни действия за насърчаване на здравословното хранене; 2) Промоция на здравословно и балансирано хранене през всички етапи на живота.

Нутриционистите настояват още да бъдат разграничени специалистите с диплома от авторите на „блогове“ и случайни публикации в публичното пространство, които са без образование. В България  има няколко немедицински висши училища и колежи, които предлагат обучение в областта на нутрициологията. Практикуват и нутриционисти, завършили престижни учебни заведения в чужбина.

Предложението на организацията, внесено в Министерство на здравеопазването, включва текст към закона, който е в синхрон с европейската практика.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега