Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Оставиха в ареста Пахама и Даката, обвинени за кражба на луксозен джип

Оставиха в ареста Пахама и Даката, обвинени за кражба на луксозен джип

Валентин Стойков - Пахама и Божидар Богданов - Даката остават в ареста за постоянно, реши Окръжен съд Бургас. Срещу тях е повдигнато обвинение за това, че на 18.08.2015 год. за периода от 02:50 часа до 03:45 часа в к.к. „Слънчев бряг“ направили опит да отнемат противозаконно чуждо превозно средство - лек автомобил „Ауди Q 7” от владението на полска гражданка.

Валентин Стойков - Пахама и Божидар Богданов - Даката остават в ареста за постоянно, реши Окръженсъд Бургас. Срещу тях е повдигнато обвинение за това, че на18.08.2015 год. за периода от 02:50 часа до 03:45 часа в к.к. „Слънчев бряг“ направилиопит да отнемат противозаконно чуждо превозно средство - лек автомобил „Ауди Q7” от владението на полска гражданка.

Деянието е останало във фаза на опита понезависещи от волята на Благоев и Стойков причини, а именно намесата наполицейските органи.Лицатаса задържани по време на специализирана полицейска операция. Свидетелскитепоказания на полицаите сочат, че Благоев заедно с втория обвиняем по делотоСтойков и трето неустановено лице около 3:45 на 18.08.2015 год. са се доближилидо луксозния автомобил. Стойков е отворил шофьорската врата, влязъл е вътре,седнал е на седалката на водача, а Благоев е бил до него.

След издадена нависок тон устна заповед от полицейски служители Стойков незабавно е излязъл отколата и в непосредствена близост до предна лява гума е изхвърлил вещи – кутияс кабели и отвертка, които по-късно са приобщени към доказателствения материалпо делото. Обвиняемият Стойков е задържан на местопрестъплението близо доавтомобила, Благоев на няколко пресечки бягайки от там, който е оказал яростнасъпротива на полицейските служители при задържането му.

При извършения по-къснообиск на Богоев е намерен ключ, с който е извършен следствен експеримент. На20.08.2015 г. Несебърският районен съд е взел срещу тях първоначални мерки занеотклонение задържане под стража. Двамата обжалват тези определения на съда сискане да бъде изменена постановената им мярка за процесуална принуда в по-лекаи отричат да са извършили престъплението, за което им е повдигнато обвинение.

Днеспред въззивния съд те бяха представлявани от двама защитници. Адвокатите поискахада бъдат отменени атакуваните определения на първоинстанциония съд катонезаконосъобразни и наложените мерки за неотклонение да бъдат заменени спо-леки. Според защитниците не съществува опасност обвиняемите да се укрият ида избегнат евентуално реализиране на предвидената в закона наказателнаотговорност. Те смятат, че към момента са извършени всички следствени действияпо разследването и няма реална опасност, ако техните подзащитни са на свободада манипулират доказателства или да извършат престъпление във връзка сповдигнатото им обвинение.

Адвокатите обърнаха внимание и на чистото съдебно минало на обвиняемите. Тепосочиха, че срещу тях има образувани само полицейски регистрации, които съдътне приема като годно доказателство за обществена опасност на дееца. Защитниците изразиха съмнение за обстоятелстватапосочени от свидетелите, които сочат, че именно техните подзащитни са участвалив извършване на престъплението.

Представителятна Окръжна прокуратура Бургас се противопостави на искането, като се мотивира с тежестта наповдигнатото  обвинение, за което сапривлечени да отговарят. Държавното обвинение изрази опасения, че разследванетоне е приключило и обвиняемите могат да окажат въздействие върху предстоящитепроцесуални действия, да се укрият или да извършат друго престъпление.  Окръженсъд Бургас като взе предвид обжалвания съдебен акт, представените по делотодоказателства и становищата на страните, потвърди определените спрямо Стойков иБлагоев мерки за неотклонение задържане под стража.

Съдът намери за правилностановището на първата инстанция, че събраните доказателства водят до обоснованопредположение, че обвиняемите са взели участие в извършеното престъпление. Товае така, защото от събраните показания на очевидци може да се направинепротиворечив извод, че обвиняемите заедно с трето лице, неустановено къммомента са извършили манипулация върху автомобила и е щяло да бъде отнет, аконе е била намесата на полицейските служители. Съдебният състав установи, че теса привлечени като обвиняеми за тежко умишлено престъпление, което вконкретиката си е осъществено с престъпна упоритост и специфични техническиумения. За него е предвидено  наказаниелишаване от свобода от една до десет години.

Въззивната инстанция счита, чесъществува реална опасност обвиняемите да се укрият. Демонстрираният опит от тяхнастрана да избегнат задържане от страна на полицейските служители е достатъчнооснование за този извод. Отделно от това, разследването е в начална фаза,предстои установяването на третия участник, както и събиране на ощедоказателства, което дава основание на съда да приеме, че е налице и реална опасностда бъде извършено престъпление срещу правосъдието, свързанос манипулиране на свидетели и нови доказателства, ако обвиняемите са на свобода.Определениетона съда е окончателно.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега