Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Тъчскрийн устройствата подобряват фината моторика при най-малките

Тъчскрийн устройствата подобряват фината моторика при най-малките

Тъчскрийн устройствата могат да се окажат не само полезни, но и препоръчителни за малчуганите, тъй като подобряват фината моторика на най-малките.

Тъчскрийн устройствата могат да се окажат не само полезни, но и препоръчителни за малчуганите, тъй като подобряват фината моторика на най-малките. Това твърдят британски учени от Лондонския университет и Кралския колеж. Изследването им е проведено под форма на проучвателен въпросник, разпространяван в интернет и се очаква да постави началото на по-широки проучвания по отношение на децата и новите технологии.

Най-разпространената препоръка на специалистите е децата да не получават достъп до електронни устройства, джаджи със светли екрани и т.н. преди да навършат 2-годишна възраст. Основното опасение е, че тези апарати забавят когнитивното развитие при децата, обяснява "Medical Xpress". Конкретни данни и доказателства за това обаче няма.

Причината е, че тъчскрийн и екранните устройства все още са "млада" технология, а децата, които израстват с нея, са все още твърде малки, за да се установят дълготрайните влияния на модерните джаджи. В същото време все пак могат да се извлекат някои изводи с наличните данни, смята д-р Джим Смит от Лондонския университет.

Заедно с екип от учени той съставя въпросник, разпространяван в мрежата. Основната информация, която тестът търси, е фокусирана върху употребата на тъчскрийн устройства от деца в ранна възраст. Общо 715 британски семейства откликнали, като резултатите показват, че повече от половината от децата в тези семейства имат достъп до тази технология преди да навършат годинка. Резултатите са публикувани в специализираното издание "Frontiers in Psychology".

До този момент не е установена зависимост между тъчскрийн технологията и говорните умения или прохождането, но се наблюдава подобряване на фината моторика - движението на пръстите и ръцете. Това е обвързано с необходимостта от по-прецизни движения при боравенето с такъв апарат. Предстоят обаче допълнителни изследвания по темата, за да се установят и по-дълготрайните ефекти.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега